Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Ipak dali dozvolu

Danski teretni brod sa 108 migranata može pristati na Siciliji

Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2018. u 7:55 2018-06-26T07:55:06+02:00

Danska ministrica za useljeništvo i integraciju Inger Stjoberg rekla je u ponedjeljak da će poslati pismo Matteu Salviniju, talijanskom ministru unutarnjih poslova, i zamoliti ga da poduzme mjere kako migranti ne bi ostali na brodu

RIM Danski teretni brod Alexander Maersk sa 108 migranata spašenih u petak u libijskim vodama, napokon je u ponedjeljak navečer dobio dozvolu da uplovi u Pozzalo, nakon trodnevnog čekanja ispred te luke na jugu Sicilije, javlja France Presse.

Danski teretni brod je malo poslije 23.00 sata po srednjoeuropskom vremenu počeo uplovljavati u luku uz pomoć tegljača. U petak ujutro je promijenio rutu kako bi pritekao u pomoć 113 ljudi u libijskim vodama. U subotu se na Siciliji s njega iskrcalo pet osoba, četvero djece i trudnica.

Danska ministrica za useljeništvo i integraciju Inger Stjoberg rekla je u ponedjeljak da će poslati pismo Matteu Salviniju, talijanskom ministru unutarnjih poslova, i zamoliti ga da poduzme mjere kako migranti ne bi ostali na brodu.

Salvini koji je i potpredsjednik vlade i čelnik krajnje desne Lige, opetovao je u ponedjeljak da više neće dopuštati da humanitarni brodovi nevladinih organizacija koji spašavaju migrante pristaju u talijanskim lukama. Brodovima talijanske obalne straže dopušta se pak pristajanje tako da se spašeni migranti mogu iskrcati.

Ovo je ipak prvi put da trgovački brod od kojeg je talijanska obalna straža zatražila da intervenira kako bi pomogao migrantima, stoji poslije ispred luke u očekivanju uputa talijanskih pomorskih vlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.