Tužna priča

‘Danima nije jela, ni pila’: 7-godišnja migrantica preminula u pritvoru nakon prelaska granice

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Tisuće migranata putovale su iz srednjoameričkih država prema američkoj granici. Tvrde da bježe od progona, siromaštva i nasilja u Gvatelamli, Hondurasu i El Salvadoru



Sedmogodišnja djevojčica koja je s obitelji ilegalno prešla meksičko-američku granicu umrla je nekoliko sati nakon što je odvedena u pritvor, objavili su američki dužnosnici, a prenosi u četvrtak BBC.


Sedmogodišnjakinja iz Gvatemale, koja je stigla u SAD prošloga tjedna u grupi migranata, umrla je od dehidracije i šoka, izvijestio je The Washington Post.


Agencija AP citira američke graničare koji su rekli da nekoliko dana nije ništa jela ni pila.




Tisuće migranata putovale su iz srednjoameričkih država prema američkoj granici. Tvrde da bježe od progona, siromaštva i nasilja u Gvatelamli, Hondurasu i El Salvadoru.


Brojni od njih kažu da žele nastaviti živjeti u Americi, unatoč tome što ih je Washington upozorio da će svatko tko granicu prijeđe ilegalno biti uhićen, procesuiran i vraćen.


Američka granična služba potvrdila je da je sedmogodišnjakinja umrla nakon što je dobila vrućicu i konvulzije dok je prošloga četvrtka osam sati bila u pritvoru.


Prebačena je u bolnicu u El Pasu gdje je doživjela srčani udar i umrla u roku od 24 sata.


Ministarstvo domovinske sigurnosti izrazilo je sućut njezinoj rodbini, ističući da graničari »vode brigu o pritvorenim osoba i čine sve što je u njihovoj moći da te osobe budu sigurne«.


»Nažalost, unatoč naporima liječničkog tima nismo mogli spriječiti tu tragediju«, rekla je glasnogovornica ministarstva.


»Još jednom pozivamo roditelje da sebe ili svoju djecu ne izlažu rizicima ilegalnog prelaska granice«, dodala je.


Situacija na američko-maksičkoj granici napeta je nakon dolaska gotovo 7500 migranata proteklih nekoliko tjedana.


Američki graničari prošlog su mjeseca ispalili suzavac na migrante, među kojima je bilo djece, dok su pokušavali prijeći granicu.


Agenti tvrde da su ih migranti napadali i gađali kamenjem.


Kritičari su optužili Trumpovu administraciju zbog tog drakonskog odgovora, a Meksiko je zatražio istragu incidenta.


Migranti su u velikim grupama ili »karavanama« putovali više od 4000 kilometara iz srednje Amerike. Među njima je bilo puno obitelji s malom djecom.


Donald Trump je obećao da će zadržati migrante s meksičke strane granice dok sudovi ne procesuiraju njihove slučajeve, što znači da će mnogi od njih morati dugo čekati.


U međuvremenu su smješteni u privremena skloništa u meksičkom graničnom gradu Tijuani i u Mexicaliju, 180 kilometara istočno.(Hina) xbcav ymaš