Što nas čini zadovoljnima?

Danci najsretnija nacija, Hrvatska na 74. mjestu

P. N.

Danci su proglašeni najsretnijima / Reuters

Danci su proglašeni najsretnijima / Reuters

Nakon Danske slijede Švicarska, Island, Norveška, Finska i Kanada, pa zatim Nizozemska, Novi Zeland, Australija, Švedska, Izrael, Austrija, SAD, Costa Rica i Puerto Rico, koji je na 15. mjestu



Što usrećuje naciju? Prema izvještaju SDSN-a, Mreže rješenja za održivi razvoj, na to utječu faktori poput BDP-a po glavi stanovnika, sloboda od korupcije i mogućnost da imate “nekoga na koga možete računati u nevolji”, piše portal televizije N1.


Prema tim kriterijima, na popisu koji broji 157 zemalja najbolje na svijetu kotira Danska – najsretnija zemlja svijeta, piše N1.Slijede Švicarska, Island, Norveška, Finska i Kanada, pa zatim Nizozemska, Novi Zeland, Australija, Švedska, Izrael, Austrija, SAD, Costa Rica i Puerto Rico, koji je na 15. mjestu. Najnesretnija zemlja svijeta je afrički Burundi, a slijedi je Sirija, Togo, Afganistan i Benin.U top 15 najnesretnijih su i Ruanda, Gvinea, Liberija, Tanzanija, Madagaskar, Jemen, Burkina Faso, Uganda, Čad i Južni Sudan.Kao što se da primijetiti, ratne aktivnosti, kao i činjenica da se neka zemlja nalazi na siromašnom i eksploatiranom crnom kontinentu, itekako utječu na loše stanje stanovništva tih zemalja. Što se tiče naše geografske regije, ovo je top lista od najnesretnijih prema najsretnijima. U zagradi je navedeno mjesto na svjetskoj listi.1. (95.) Makedonija2. (88.) Crna Gora3. (87.) Bosna and Hercegovina4. (86.) Serbia5. (77.) Kosovo6. (74.) Hrvatska7. (63.) SlovenijaNavedimo i da su se između Hrvatske i nešto nesretnijeg Kosova smjestili Hong Kong i Somalija.

U nastavku pogledajte kompletnu listu koju prenosimo s portala Worl Happiness Report, koji se bavi i pitanjima utjecaja etike i religije na dobrobit ljudi.