Srpski ministar vanjskih poslova

Dačić: U Hrvatskoj se rehabilitira ustaštvo i politika da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Mjesecima se raspravlja o tome je li pozdrav "Za dom spremni" dozvoljen ili ne, a riječ je o pozdravu koji je izmišljen "ni za što drugo osim za potrebe ustaškog fašističkog nacističkog režima koji je bio Hitlerova marioneta", rekao je Dačić



U Hrvatskoj se rehabilitira fašizam i ustaštvo i politika da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije, a to je pogrešno, ali Srbija je otvorena za razgovor s Hrvatskom i pomirenje, rekao je u petak na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, prenijele su srbijanske agencije. 


Na godišnjoj konferenciji za novinare Dačić je rekao da u 2017. očekuje unapređenje odnosa u regiji, otvaranje više od deset poglavlja u pregovorima s Europskom unijom i ukidanje viznog režima s Kinom 15. siječnja, a opravdao je i odluku o kupnji zrakoplova MiG.


“Laž je da Hrvatska ne rehabilitira fašizam, oni su rehabilitirali (Alojzija) Stepinca i oslobađaju zločince od 1990.,” citira agencija Beta Dačića koji je kazao da je NDH bila preteča Republike Hrvatske i ideje samostalne države i komentirao pozdrav “Za dom spremni”.




Mjesecima se raspravlja o tome je li pozdrav “Za dom spremni” dozvoljen ili ne, a riječ je o pozdravu koji je izmišljen “ni za što drugo osim za potrebe ustaškog fašističkog nacističkog režima koji je bio Hitlerova marioneta”, rekao je.


Vrata za razgovor s Hrvatskom su otvorena, rekao je srbijanski šef diplomacije koji želi da odnosi u regiji budu bolji “što nije teško zato što su sad loši”, a “to je zato što je postao kliše da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije”, a to je “pogrešna politika”, prenosi agencija Tanjug.  


“Ne pričam ja to zato što su oni Hrvati, nego zato što su to fašisti i zločinci isto kao što sam u Srbiji uvijek bio protiv rehabilitacije onih koji su surađivali s fašistima”, rekao je Dačić. 


Komentirao je kritike Beogradu zbog odluke o kupnji borbenih zrakoplova MiG kazavši da Srbija nije prekršila nijednu međunarodnu obvezu o kontroli naoružanja, ali je problem u tome što su to avioni ruske proizvodnje. 


“Ništa tu nije sporno. Da smo uzeli od SAD-a sve bi bilo u redu” i oni bi rekli da je Srbija izvor stabilnosti, ali “problem je što je to MiG i što je to Rusija”, rekao je i zatim se osvrnuo na Hrvatsku.


“Zato što se u susjednoj zemlji, Hrvatskoj, plaše i jedne čokoladice, a kamoli MiG-ova”, rekao je Dačić aludirajući na čokoladice proizvedene u Srbiji koje je predsjednica Republike Hrvatske darovala djeci u Dubrovniku i za to se poslije ispričala.


Dačić očekuje da će Beograd u 2017. otvoriti više od deset poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, no nije zadovoljan brzinom otvaranja jer se “stalno pronalaze izgovori” i jer se europski proces povezuje s dijalogom Beograda i Prištine ili bilateralnim pitanjima.


“Očekujemo, pored uvjetovanja dijalogom s Prištinom i veliku zloupotrebu pozicije članice EU od strane Hrvatske koja je apsolutno neargumentirano, bez ikakvih razloga i opravdanja nekoliko puta blokirala poglavlja, iako je osnovna stvar da se bilateralna pitanja ne postavljaju kao problem u europskim pregovorima”, rekao je Dačić, kako prenosi agencija Beta. 


Hrvatska je imala rezerve na Poglavlje 26 – obrazovanje i kultura no pošto je prošli tjedan u Beogradu riješeno pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine, Zagreb je tu rezervu uklonio.


Dačić je rekao da bi Poglavlje 26 trebalo biti otvoreno u siječnju ili veljači te da želi da Srbija ide europskim putem, “ali sigurno neće dozvoliti ponižavanja, niti bilo kakva uvjetovanja” koja su protivna “našim državni interesima”, prenosi Beta. 


Na konferenciji za novinare je rekao da će Sporazum o uzajamnom ukidanju viza s Kinom vjerojatno stupiti na snagu 15. siječnja 2017.