Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Teroristički napad

Dačić: Srbija nema nikakve veze s teroristom koji je ubio 49 osoba u Novom Zelandu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 15. ožujak 2019. u 17:54 2019-03-15T17:54:17+01:00

Dačić je rekao kako Srbija ne traži osvetu za bilo koju njezinu žrtvu u svijetu. »Osuđujemo tu vrstu zlouporabe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhitit ćemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesa«, rekao je Dačić

BEOGRAD Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić osudio je u petak teroristički napad u Novom Zelandu, niječući da muškarac osumnjičen za masovno ubojstvo u dvjema džamijama u gradu Christchurchu ima bilo kakve veze sa Srbijom.

»Srbija nema nikakve veze s tim«, rekao je Dačić novinarima nakon razgovora sa šefom diplomacije Grenade Charlesom Davidom u Beogradu, komentirajući izvješća zapadnih medija u kojima se osumnjičeni za masakr u Novom Zelandu dovodi u vezu sa Srbijom.

Dačić je rekao kako Srbija ne traži osvetu za bilo koju njezinu žrtvu u svijetu.

»Osuđujemo tu vrstu zlouporabe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhitit ćemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesa«, rekao je Dačić.

Australac identificiran kao Brenton Tarrant (28), počinitelj terorističkog napada na dvije džamije u Novom Zelandu u kojem je ubijeno najmanje 49 osoba, u svom je manifestu kojim je na društvenim mrežama najavio napad, spomenuo i Srbe, Balkan i Kosovo, a na njegovom oružju i spremnicima za streljivo ćirilicom su ispisana i imena pojedinih srpskih povijesnih i epskih ličnosti, javili su ranije u petak beogradski mediji, pozivajući se na zapadne izvore i objave s društvenih mreža.

Tarant je na Twitteru naveo kako je inspiriran djelima norveškog desničara Andersa Behringa Breivika, koji je 2011. u Oslu i na otoku Uttoya usmrtio 77 osoba, a osim Breivikom, bio je inspiriran i desničarskim pokretima i ličnostima diljem svijeta – iz Rusije, Bugarske, uključujući i s Balkana.

»Ne znam tko mu je inspiracija«, rekao je Dačić, naglasivši kako mu se čini da je na tom popisu bilo i imena iz drugih zemalja.

»Čovjek nema veze sa Srbijom... Vidio sam i druga imena na popisu, pa pitajte i druge zemlje kakve veze imaju s njim«, sugerirao je srbijanski šef diplomacije, naglasivši kako su mnoge države tolerirale terorističke pokrete, nazivajući ih »oslobodilačkim«.

Dačić je podsjetio i na zlodjela mudžahedina tijekom ratnih sukoba u BiH, ocijenivši da se tada Zapad nije brinuo zbog tih scena.

»Ako su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave, nisam primjetio da se itko na Zapadu zabrinuo zbog toga, niti da je govorio o islamskom fundamentalizmu ili o kršćanskim vrijednostima. Normalno je da se u takvoj reakciji javljaju ekstremisti i s drugih strana«, rekao je Dačić.

Naglašavajući da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad u Christchurchu, srbijanski šef diplomacije poručio je da se »protiv terorizma možemo boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom«.
Dačić je rekao kako nema informacije o tome da je u masakru na Novom Zelandu nastradao neki državljanin Srbije, a to je ranije medijima potvrdio i počasni konzul Srbije na Novom Zelandu Stevan Berber.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.