Srbija

Dačić: Odluka o zahtjevu za reviziju presude opasna

Hina

Reuters

Reuters



BEOGRAD Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u subotu da je najavljeni zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije »opasan i nepotreban«.


Dačić je za RTS ustvrdio da se ne radi o »tužbi BiH, već tužbi bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića« upozorivši da će taj potez imati »velike posljedice po bilateralne odnose i » izazvat će destabiliziranje čitave regije«.


«Pred ICJ-om se tuže i sude države i Srbija nema namjere sudjelovati u procesu u kojem je strana ona koja nema to pravo, predstavnik samo jednog naroda i to možda ne čitavog konstitutivnog naroda BiH, čak ni čitavog entiteta«, kaže Dačić.




On je objasnio da je po stručnim tumačenjima riječ o novom postupku što bi značilo da je za njega potrebna nova odluka države koja tuži a u ovom je slučaju nema »jer su i pripadnici Srba i Hrvata protiv nje«.


Dačić je naveo i da nema novih dokaza potrebnih za revidiranje presude ICJ-a podsjetivši da je taj sud prije 10 godina presudio da Srbija nije počinila genocid u BiH niti pomagala u njegovom činjenju.


Tvrdeći da su zahtjevi za reviziju veoma rijetki i mahom se odbijaju Dačić je dodao da će se u slučaju prihvaćanja takvog zahtjeva Srbija »aktivno uključiti u sudski postupak i iznijeti dokaze koji govore suprotno«.


Konstatirajući da je vođenje novog procesa pred ICJ-om ne samo skupo već i opasno Dačić je naveo da je takav primjer bio i s Hrvatskom.


»To je bio slučaj i s Hrvatskom. Ja sam predlagao tadašnjem premijeru Milanoviću da odustanemo od tužbi pošto smo jedni druge tužili. On to nije htio prihvatiti iz političkih razloga. Prošli put kada je BiH tužila Srbiju, to je suđenje trajalo više od 10 godina. Možete onda zamisliti da će to biti glavna tema u našim odnosima u narednim godinama«, zaključio je Dačić.


Na savjetovanju, koje je u petak 17. veljače održano u Sarajevu pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, odlučeno je da će Bosna i Hercegovina podnijeti zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.


«Smisao revizije je u utvrđivanju istine o ulozi tadašnjeg režima Republike Srbije u sudski dokazanom zločinu genocida nad Bošnjacima i izraz obaveze prema žrtvama genocida«, zaključeno je na tom savjetovanju u sarajevskoj Vijećnici.