Raste zabrinutost

DRAMA NA ATLANTIKU Nema traga nestaloj argentinskoj podmornici, zalihe kisika pri kraju

Hina

U potrazi za nestalom podmornicom sudjeluje na desetke brodova i zrakoplova iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila



Potrazi za nestalom argentinskom podmornicom s 40 članova posade u utorak je bilo naklonjeno mirno more, ali zasad nije pronađen nikakav trag koji bi upućivao na njezinu lokaciju pa zabrinutost raste, posebice jer bi njezine zalihe kisika mogle biti pri kraju.


Podmornica San Juan plovila je iz Ushuaie, najjužnijeg grada na svijetu u matičnu luku Mar del Plata i nalazila se oko 300 kilometara od obale kad je u srijedu prijavila kvar na električnim instalacijama i posljednji put poslala svoju lokaciju.


Ta podmornica, napravljena u Njemačkoj ima kisika za tjedan dana, što znači da su njezine zalihe pri kraju ako je prilikom nestanka potonula ili nije mogla izroniti na površinu.»Kisik je stalna briga i svaki dan koji prolazi sve je kritičniji«, rekao je zapovjednik mornarice Gabriel Galeazzi na konferenciji za novinare u Mar del Plati.

U potrazi za nestalom podmornicom sudjeluje na desetke brodova i zrakoplova iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila.




Potragu su otežavali valovi visoki do osam metara i snažni vjetrovi, a vrijeme je poboljšano u utorak.


Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je novinarima da moraju iskoristiti poboljšano vrijeme jer se u četvrtak ponovno očekuju nepovoljne vremenske prilike.


Argentinski brodovi u ponedjeljak su objavili kako su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove, no dan kasnije argentinska mornarica objavila je da ti zukovi ne potječu s nestale argentinske podmornice.