Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Presuda Mladiću

DAN ISTINE Srebrenica čeka pravdu: 'Đe god kreneš putom - grobnica

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2017. u 9:41 2017-11-22T09:41:43+01:00

U Srebrenici je osvanuo prohladan, ali sunčan dan, pošteđen nacionalistikih provokacija, kakve su srpski nacionalisti znali prirediti o bolnim datumima za srebreničke Bošnjake

Više od dva desetljeća nakon najvećeg zločina u Europi poslije Drugoga svjetskog rata, mali gradić u istočnoj Bosni čeka pravdu, izricanje nepravomocne sudske presude zapovjedniku vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, čije su snage u srpnju 1995. na srebreničkom podrucju organizirano pobile više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, što je Haški sud u više presuda okarakterizirao kao ratni zločin genocida.

Preživjele majke,supruge i sestre ubijenih, te druge žrtve zločina Mladićeve vojske, okupit će se danas prije podne u Memorijalnom centru u Potočarima pored Srebrenice, u kojem je pokopano nekoliko tisuća dosad identificiranih žrtava genocda, kako bi u živome prijenosu slušale presudu Raspravnog vijeća Haškoga suda.

U Srebrenici je osvanuo prohladan, ali sunčan dan, pošteđen nacionalistikih provokacija, kakve su srpski nacionalisti znali prirediti o bolnim datumima za srebreničke Bošnjake.

Zato su se predsjednik i premijerka RS pobrinuli da unaprijed obezvrijede presudu Mladiću, te da cijeli svijet još jednom podsjete na istinsku prirodu entiteta koji vode: Milorad Dodik jučer je izjavip da "Ratko Mladić ostaje legenda srpskog naroda", a premijerka RS Željka Cvijanović haški je pravorijek nazvala "tipskom političkom presudom".

Istodobno, srebrenički Bošnjaci podsjećaju: "Brutalno je ovdje kod nas, u Podrinju. 'Đe god krenes putom - grobnica".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu