Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Duboko razočaranje

Članstvo Kosova u Interpolu ponovo odbijeno

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2018. u 15:00 2018-11-20T15:00:54+01:00

Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila »duboko razočaranje« i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature 

DUBAI Opća skupština Interpola je na sastanku u Dubaiju u utorak ponovo odbila zahtjev za članstvom Kosova, javlja AFP i dodaje da je Priština isti tren osudila »oštru kampanju« Srbije koja je rezultirala negativnim ishodom glasovanja.

Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila »duboko razočaranje« i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature koja je »tehničke, a ne političke prirode«. Za kosovsku vladu to je još jedan »dokaz da se Beograd protivi Kosovu i normalizaciji odnosa« s Prištinom.

Odluka o članstvu se u Interpolu donosi dvotrećinskom većinom. Na istom skupu u članstvo su primljeni Kiribati i Vanuatu.

Kosovo je do sada priznalo 115 zemalja, no zbog veta Rusije i Kine još uvijek nije član UN-a, iako je ta mlada država primljena u više međunarodnih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Međunarodnog Olimpijskog odbora (IOC).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.