Grčki premijer

Cipras ustvrdio da odluka o promjeni imena Makedonije otvara put povijesnom dogovoru

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

»Danas je simboličan i povijesni dan nakon odluke skopljanskog parlamenta koja otvara put primjeni sporazuma«, rekao je Cipras



ATENA Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u subotu da će prihvaćanje prijedloga o promjeni imena omogućiti povijesni dogovor između dviju zemalja.


»Danas je simboličan i povijesni dan nakon odluke skopljanskog parlamenta koja otvara put primjeni sporazuma«, rekao je Cipras na svečanosti na kojoj je preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova.


On je rekao da će primjena sporazuma također dopustiti da se balkanska država priključi međunarodnim organizacijama, ciljajući na Europsku uniju i NATO.




Makedonski parlament u petak je odobrio prijedlog o promjeni imena države, te je spor s Grčkom koji traje više desetljeća korak bliže rješenju.


Predloženo novo ime je ‘Sjeverna Makedonija’.


Atena je ustrajala na promjeni imena zbog stajališta da ime ‘Makedonija’ podrazumijeva teritorijalne zahtjeve prema sjevernoj grčkoj regiji istog imena.


Cipras je preuzeo ulogu ministra vanjskih poslova nakon Nikosa Kociasa, grčkoga glavnog pregovarača u pregovorima koji su vodili dogovoru, a neočekivano je dao ostavku na svoju dužnost.


Kocias je odstupio nakon spora s ministrom obrane Panosom Kamenosom za vrijeme sjednice vlade u utorak.