Cijene nafte stagniraju; SAD povećava proizvodnju, a OPEC smanjuje

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

OPEC i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su se krajem studenoga da će smanjiti proizvodnju za oko 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine kako bi zauzdali prezasićenost



Cijene nafte ostale su u četvrtak nepromijenjene na međunarodnim tržištima, pod ujednačenim utjecajem rasta američke proizvodnje i rezova u proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih proizvođača.


Na londonskom je tržištu jutros cijena barela ostala nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 55,86 dolara. U srijedu se je popela na najvišu razinu u tjedan dana, na 56.65 dolara, te je nakon toga izgubila tlo pod nogama.


Ni cijena barela na američkom tržištu nije se znatnije mijenjala, pa se kreće oko 53,05 dolara. Cijena barela na tom tržištu dotaknula je u jučerašnjem danu 53,76 dolara, najvišu razinu od 7. ožujka.




Trgovci su usredotočeni na preliminarne procjene američke proizvodnje u tjednom izvješću o nastavku rasta domaće proizvodnje. Izvješće je također pokazalo povećanje zaliha u čvorištu Cushing, za 276.000 barela u tjednu do 7. travnja.


No podaci su pokazali i neočekivani tjedni pad ukupnih američkih zaliha sirove nafte za 2,2 milijuna barela, dok je uvoz smanjen za 717.000 barela dnevno.


»U srijedu je došlo do malog preokreta cijena nafte, i to unatoč pozitivnim vijestima. Čini se da su na cijene u blagoj mjeri utjecali podaci o rastu američkih zaliha«, kazao je glavni tržišni strateg u sydneyskom CMC Marketsu.


Cijene nafte u Londonu i na američkom tržištu jučer su rasle, podržane porukom Saudijske Arabije drugim članicama OPEC i drugim proizvođačima, da namjerava produljiti rezove opskrbe nakon lipnja.


OPEC i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, dogovorili su se krajem studenoga da će smanjiti proizvodnju za oko 1,8 milijuna barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine kako bi zauzdali prezasićenost.


Američki podaci o stanju zaliha objavljeni su nakon izvješća OPEC-a o smanjenju proizvodnje u ožujku iznad dogovorenoga, pokazali su podaci grupe u mjesečnom izvješću.Cijene nafte također su poduprli i carinski podaci koju ukazuju da je Kina u ožujku uvezla rekordnih 9,17 milijuna barela sirove nafte i time se svrstala na čelnu poziciju najvećeg uvoznika do sada u ovoj godini.

No, OPEC je također povisio i prognozu opskrbe iz zemalja koje nisu članice u 2017. godini jer više cijene podupiru oporavak američke proizvodnje iz škriljca, te je smanjio procjenu potražnje za OPEC-ovom naftom u ovoj godini.


Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 53,67 dolara, što je 31 cent više u odnosu na prethodni dan trgovanja.