Povijesni trenutak

Chicago dobio prvu gej Afroamerikanku za gradonačelnicu: ‘Spremite se, reforma je ovdje’

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ponedjeljak će se pamtiti kao povijesni dan u Chicagu jer je grad dobio prvu Afroamerikanku gradonačelnicu - lezbijku



Ponedjeljak će se pamtiti kao povijesni dan u Chicagu jer je grad dobio prvu Afroamerikanku gradonačelnicu – lezbijku.


Lori Lightfoot, bivša pomoćnica državnog odvjetnika, položila je zakletvu u Wintrust Areni u ponedjeljak, izvještava CNN.


“Ponosni smo grad s ponosnom poviješću. U ovom trenutku ne mogu si pomoći, a da vas ne gledam i razmišljam o tome što je pred nama i što možemo biti zajedno”, kazala je.




Navela je kako će se boriti protiv gradskog problema nasilja oružjem, obećala je porast radnih mjesta i da će voditi računa o pravednosti i uključenosti. Dodala je da će se zalagati za integritet u gradskoj upravi.


“Ponekad se čini da je stavljanje čikaške vlade i integriteta u istu rečenicu pomalo čudno, ali prijatelji, to će se promijeniti, jer se mora promijeniti. Chicago nije spreman za reformu. Pa, spremite se jer je reforma ovdje”, kazala je.


56-godišnja Lightfoot porazila je Toni Preckwinkle, koja je na čelu Odbora okruga Cook i predsjeda Demokratskom strankom okruga Cook.


Lightfoot i Preckwinkle bile su posljednje dvije kandidatkinje od 14 kandidata koji su bili u utrci za gradonačelnika trećeg najvećeg grada u zemlji.


Lightfoot je zahvalila odlazećem gradonačelniku Rahmu Emanuelu, koji je vodio Chicago od 2011. godine i koji je odlučio da se neće kandidirati za treći mandat.


“Zahvaljujem gradonačelniku Emanuelu na njegovom predanom služenju ovom gradu”, rekla je Lori.