Ismijavali Kuran

Charlie Hebdo na sudu zbog vrijeđanja muslimanskih svetinja

Hina

Kao i drugi postupci pokrenuti nedavno u Parizu zbog poticanja na rasnu mržnju, ova je tužba podignuta zbog naslovnice koju je objavio Charlie Hebdo 10. srpnja na kojoj je pisalo: "Kuran je g..no, ne zaustavlja metke".



Svetogrđe u Francuskoj nije kazneno djelo, osim u pokrajini Alsace-Moselle, uz granicu s Njemačkom.


Kao i drugi postupci pokrenuti nedavno u Parizu zbog poticanja na rasnu mržnju, ova je tužba podignuta zbog naslovnice koju je objavio Charlie Hebdo 10. srpnja na kojoj je pisalo: “Kuran je g..no, ne zaustavlja metke”.


Po članku 166 kaznenog zakona pokrajine Alsace-Moselle za kazneno djelo blasfemije može se dobiti zatvorska kazna u trajanju od najviše tri godine.




Predsjednik Lige za sudsku zaštitu muslimana, ekscentrični odvjetnik Karim Achoui “uzima vrijeme i novac” nama i sudu, rekao je za AFP Charb, direktor lista, čudeći se što je istovremeno optužen za rasizam i za vrijeđanje muslimana.


Achoui “vrlo dobro zna da sud neće presuditi da je riječ o blasfemiji i da Charlie Hebdo nije rasistički list”, dodao je Charb koji misli da se odvjetnik “pravi važan” i “zlorabi” religiju i vjernike “radi vlastite promidžbe”.


Pošto je u studenome 2011. list objavio poseban broj pod nazivom “Charlia Hebdo” s karikaturama proroka Muhameda, u prostorijama lista podmetnut je požar, njegova je mrežna stranica hakirana a direktoru su prijetili smrću.


Nove karikature koje je nedavno objavio list naišle su na žestoku kritiku u više muslimanskih zemalja.