Prag zavijen u crno: Građani okupljeni na središnjem trgu

Česi se opraštaju od Vaclava Havela

Vesna Roller

Tisuće dolaze, pale svijeće i prkose tipičnim praškim prosinačkim niskim temperaturama, sve to kako bi se osobno oprostili od čovjeka koji je generacijama Čeha bio lider i uzor



Kao i uvijek u prijelomnim trenucima, i nakon vijesti o smrti voljenog Vaclava Havela, Česi se okupljaju na središnjem praškom trgu, Vaclavskim namjestima.


Tisuće dolaze, pale svijeće i prkose tipičnim praškim prosinačkim niskim temperaturama, sve to kako bi se osobno oprostili od čovjeka koji je generacijama Čeha bio lider i uzor – u doba komunizma, ali i u trnovitim tranzicijskim desetljećima.


Lijes s Havelovim tijelom u ponedjeljak je prevezen iz njegove vikend – kuće u Hradečeku, gdje je umro u nedjelju ujutro, u Prag, u zgradu pod imenom Praška raskrižja, smještenu u središtu grada.




Riječ je o bivšoj crkvi koja je renovirana i pretvorena u međunarodni centar duhovnosti, a taj je projekt vodila humanitarna udruga koju su koncem 90-tih godina osnovali Vaclav Havel i njegova supruga Dagmar.


Uz lijes velikog državnika i pisca kojeg štuju diljem svijeta, postavljene su samo četiri svijeće te crno-bijeli Havelov portret.


Pokop u petak


Havelovi posmrtni ostaci u ovoj će zgradi biti do srijede, kada će biti prebačeni na Hradčane – u Praški dvorac, ured češkog predsjednika. Pokop će vjerojatno biti u petak, a ceremonija oproštaja održat će se u crkvi Sveti Vitus na Hradčanima.


Očekuje se dolazak brojnih uglednih svjetskih gostiju, među kojima će biti bivši američki predsjednik Bill Clinton te njegova supruga Hillary, aktualna američka državna tajnica.


U Praškom dvorcu otvorena je knjiga žalosti u koju su se prvi upisali aktualni češki predsjednik Vaclav Klaus, predsjednica češkog parlamenta Miroslava Nemcova te praški nadbiskup Dominik Duka.


Slijedile su ih tisuće građana koji su na Hradčanima formirali goleme redove kako bi riječju odali počast najuglednijem Čehu novije povijesti. Detalje ispraćaja dogovaraju predsjednik Klaus, premijer Nečas te Havelova udovica Dagmar. Bit će to prvi državni pokop od osnutka neovisne češke države.


Dalaj Lamina poruka


Građani Češke žalovanje za »predsjednikom«, kako ga mnogi još uvijek nazivaju iako već godinama nije obnašao tu dužnost, započeli su u nedjelju, odmah nakon što je stigla vijest o smrti.


Na »Vaclavaku«, gdje su upravo uvelike zahvaljujući Havelu ujesen 1989. proveli Baršunastu revoluciju, mirno i dostojanstveno svrgnuli mrski komunizam i još mrskiji sovjetski jaram, od nedjelje se, osim svijeća, donose Havelove fotografije i posteri s citatima njegovih djela i govora.


Među njima ističe se jedan koji sažima temeljne Havelove principe: »Istina i ljubav pobijedit će laž i mržnju«. Naslovnice svih glavnih čeških novina jučer su bile iste – velika Havelova fotografija, a jedini tekst – godina rođenja i smrti. Izrazi sućuti i poštovanja stizali su iz cijelog svijeta.

Oproštajnom porukom oglasio se i Dalaj Lama, posljednji koji se sastao s Havelom. Najbolji je način da izrazimo počast ovom skromnom i hrabrom lideru, istaknuo je tibetanski duhovni vođa, da radimo najbolje što možemo na izgradnji mirnijeg, otvorenijeg i pravednijeg svijeta.