Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 2
Sutra: 23° 23° 2
19. listopada 2018.
Odgovor na Janšine optužbe

Cerar tvrdi da ga je u slučaju sirijskog migranta vodila humanost, da nije kršio ustav i zakone

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2018. u 14:47 2018-01-09T14:47:13+01:00

Odgovarajući na optužbe Janšine stranke, Cerar je kazao da se radi o »politikantskom manevru« jer sam nije kršio niti ustav niti ijedan zakon nego djelovao humano i u pravnom okviru jer je produženi boravak migrantima u Sloveniji moguće izdati, te da je djelovao po načelu humanosti jer se Shamieh dobro uklopio u slovensko društvo i bavio se humanitarnim radom

LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je u parlamentu odbio navode najveće oporbene stranke da je u slučaju sirijskog migranta Ahmada Shamieha kršio ustav i zakone, predloživši vladi da mu se odobri privremeni boravak u Sloveniji i odgodi njegova deportacija unatoč odluci suda da je deportacija u skladu sa zakonom.

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša taj je slučaj uzela kao ilustrativan za djelovanje Cerarove vlade u vrijeme migrantske krize, tvrdeći da je tada kroz Sloveniju prošlo pola milijuna »ilegalnih migranata«, umjesto da se na granici s Hrvatskom postavi ograda i takvi ulasci proglase ilegalnima, te da je protivno važećoj odluci suda da se Shamieh preda Hrvatskoj Cerar svoj prijedlog stavio na dnevni red vlade, što bi zaslužilo i »kaznenu prijavu«.

Janšina stranka zbog tog je slučaja parlamentu predložila da glasa o pokretanju ustavne tužbe protiv predsjednika vlade, što je malo vjerojatno s obzirom da je za to potrebna natpolovična većina glasova i da su Cerara podržale stranke iz njegove koalicije, ali i dobar dio oporbe.

Odgovarajući na optužbe Janšine stranke, Cerar je kazao da se radi o »politikantskom manevru« jer sam nije kršio niti ustav niti ijedan zakon nego djelovao humano i u pravnom okviru jer je produženi boravak migrantima u Sloveniji moguće izdati, te da je djelovao po načelu humanosti jer se Shamieh dobro uklopio u slovensko društvo i bavio se humanitarnim radom.

Premijer je priznao da je zbog koalicijskih stranaka u njegovoj vladi njegov prijedlog o privremenom utočištu za Sirijca bio skinut s dnevnog reda, ali da će se on i njegova stranka i dalje držati svojih principa.

Svojom odlukom da protiv premijera upotrijebi »najjače oružje« koje predviđa ustav i pokrene inicijativu za ustavnu tužbu protiv premijera Janšina je stranka zbog skorih parlamentarnih izbora nastavila s opasnom politikom »kriminalizacije političkih odluka« koje uz pravni moraju imati i humanitarni i društveni aspekt, naglasio je u parlamentu Cerar.

»Pozivam vas da odbijanjem neutemeljene optužbe odbacite i politiku koja takvim postupcima degradira slovensku političku pozornicu«, kazao je Cerar.

Glasovanje o inicijativi oporbene stranke da se protiv Cerara pokrene postupak za kršenje zakona i ustava na ustavnom sudu predviđeno je za rane večernje sate, nakon višesatne rasprave.

Zastupnici Janšine stranke u parlamentu kazali su da će glasovati za podizanje ustavne tužbe protiv premijera i da je on u slučaju Shamieha i u djelovanju prilikom migrantske krize pokazao »lažni humanizam«, dajući interesima stranaca prednost pred interesima vlastitih državljana, te uz to kršio zakon i prekoračio svoje ovlasti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka