Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Slovenski tehnički premijer

Cerar: Slovenija će uskoro tužiti Hrvatsku zbog arbitraže Sudu EU-a

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2018. u 18:20 2018-06-28T18:20:49+02:00

Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku«, kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti

Slovenski tehnički premijer Miro Cerar u četvrtak je u Bruxellesu ponovio stajalište svoje vlade da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitraže o graničnom prijeporu krši »međunarodno i europsko pravo«, te iznio očekivanje da će se to dokazati u procesu koji će Slovenija za tjedan-dva pokrenuti pred sudom EU-a u Luksemburgu. 
»Tužbu protiv Hrvatske podnijet ćemo kroz tjedan-dva, nakon rasprave pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku«, kazao je novinarima Cerar koji sudjeluje na sastanku Europskog vijeća, dodavši da je arbitražna presuda donesena prije godinu dana važeća i da je treba primijeniti.

»Arbitražna presuda o granici važeća je prema međunarodnom pravu i treba ju provesti. Ako na sudu EU-a uspijemo dokazati da nepoštivanjem presude Hrvatska uz to krši i pravo Europske unije, o čemu sam inače uvjeren, onda to znači da Hrvatska ne krši samo međunarodno nego i europsko pravo«, kazao je Cerar dodavši da je uvjeren u nepristranost suda EU-a u tom slučaju.
No, Cerar je protumačio kako bez obzira na konačan ishod buduće presude suda EU-a Hrvatska neprimjenjivanjem arbitražnog rješenja krši međunarodno pravo, te da bi arbitražu trebala prihvatiti i primijeniti ju.

»Tužbu protiv Hrrvatske uložit ćemo zbog kršenja europskog pravnog poretka i to je smisao te tužbe, no bez obzira na njen ishod arbitražna presuda ostaje na snazi«, kazao je slovenski premijer.
Dodao je da je u nedjelju, na neformalnom summitu EU-a posvećenog migracijama, o arbitraži govorio s predsjednikom Europske komisije Jeanom-Claudeom Junckerom, te kritizirao Komisijin neutralan stav u slovensko-hrvatskom arbitražnom sporu, ustvrdivši da je i samom Junckeru zbog toga bilo neugodno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.