Opasnost

Čelnik britanske tajne službe: ‘Suočeni smo s najvećom terorističkom prijetnjom u povijesti’

Hina

Reuters

Reuters

»Ta je prijetnja multidimenzionalna, rapidno se razvija, te djeluje omjerom i brzinom kakve nismo ranije vidjeli, najvišim tempom koji sam vidio u 34 godine svoje karijere«, kazao je. »Danas je terorističkih aktivnosti više, događaju se u kraćim razmacima, i teže ih je detektirati«, napomenuo je



Velika Britanija suočava se s najvećom terorističkom prijetnjom u povijesti, ocijenio je u utorak čelnik britanske službe sigurnosti MI5 Andrew Parker nakon, po njegovim riječima, »dramatičnog ubrzanja« terorističkih aktivnosti u ovoj godini, uključujući napade u Londonu i Manchesteru.


»S obzirom na sve što se jest i puno toga što se nije dogodilo tijekom 2017., očito je da smo suočeni s intenzivnom terorističkom prijetnjom islamističkih ekstremista Velikoj Britaniji«, rekao je Parker prilikom jednog obraćanja u Londonu.


»Ta je prijetnja multidimenzionalna, rapidno se razvija, te djeluje omjerom i brzinom kakve nismo ranije vidjeli, najvišim tempom koji sam vidio u 34 godine svoje karijere«, kazao je. »Danas je terorističkih aktivnosti više, događaju se u kraćim razmacima, i teže ih je detektirati«, napomenuo je.




Britanska je vlada prošli mjesec objavila da je policija u 12 mjeseci do lipnja ove godine uhitila 379 osoba zbog aktivnosti povezanih s terorizmom, što je rast od 68 posto i predstavlja jednogodišnji rekord, te uključuje na desetke uhićenja povezanih s ovogodišnjim terorističkim napadima na London Bridge, Westminster i Manchester Arenu.


Najviši britanski protuterotistički dužnosnik, pomoćnik načelnika Metropolitan policije Mark Rowley, nedavno je izjavio da je na nacionalnoj razini aktivno u prosjeku oko 500 protuterorističkih policijskih istraga koje uključuju tri tisuće potencijalnih sumnjivaca.


Rowley je za BBC kazao kako policija istražuje »izvanredno raznolike« slučajeve terorističkih aktivnosti, koji rangiraju od »jednostavnih napada s noževima i automobilima, do izrazito sofisticirano razrađenih planova«.