Upozorenje

Čelnik Ryanaira: Moguće je ukidanje letova između EU i Velike Britanije

Hina

Ocijenio je kako, ne bude li postignut sporazum između dviju strana, postoji »realna šansa« za »potpuno ukidanje letova između Velike Britanije i Europske unije na nekoliko dana, tjedana ili mjeseci«



Izvršni direktor niskobudžetne zrakoplovne kompanije Rynair, Michael O’Leary, nazvao je u utorak Brexit »najvećim ekonomskim samoubojstvom u povijesti« te upozorio na mogućnost potpunog ukidanja letova između Velike Britanije i Europske unije.


O’Leary je zajedno s nizom visokih dužnosnika zrakoplovnih i avijatičarskih kompanija sudjelovao u raspravi u Europskom parlamentu o mogućim posljedicama Brexita na avioindustriju.


Ocijenio je kako, ne bude li postignut sporazum između dviju strana, postoji »realna šansa« za »potpuno ukidanje letova između Velike Britanije i Europske unije na nekoliko dana, tjedana ili mjeseci«.




Britanija bi se iz Europske unije trebala potpuno povući do konca ožujka 2019.


Visoki dužnosnici traže da se dvije strane što prije dogovore oko avioindustrije, u kojoj se karte prodaju i do godine dana unaprijed.


O’Leary je kazao kako je nakon sastanaka s dužnosnicima britanske vlade, na kojima se raspravljalo o tom problemu, stekao dojam da vlada »nema pojma« te da se »London samozavarava«.


Istaknuo je kako je, ukoliko do jeseni 2018. ne bude postignut čvrst dogovor, spreman otkazati sve letove prema i iz Velike Britanije u 2019.