Izmišljeni napad

“Čega se on napušio?” Trump zbunio Šveđane komentarom o napadu u njihovoj zemlji

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Trump, koji se prvih tjedana svojeg mandata jako trudio učvrstiti granice SAD-a radi nacionalne sigurnosti, rekao je na skupu u subotu da Švedska ima ozbiljnih problema s imigrantima



STOCKHOLM Dan nakon što je pogrešno sugerirao da se u Švedskoj dogodio napad u koji su bili uključeni imigranti, predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je njegov komentar baziran na televizijskom izvješću koje je vidio.


Trump, koji se prvih tjedana svojeg mandata jako trudio učvrstiti granice SAD-a radi nacionalne sigurnosti, rekao je na skupu u subotu da Švedska ima ozbiljnih problema s imigrantima.


»Vidite što se prošle noći dogodilo u Švedskoj«, rekao je Trump i nastavio: »Švedska. Tko bi to pomislio? Primili su velik broj imigranata. Sad imaju probleme za koji nisu pretpostavljali da su mogući«, rekao je Trump.




U Švedskoj se nije dogodio nikakav incident i švedska vlada, zbunjena njegovim komentarom, upitala je američki State Department za objašnjenje.


»Moja izjava o tome što se dogodilo u Švedskoj odnosila se na izvješće objavljeno na mreži FoxNews«, napisao je Trump na Twitteru u nedjelju.


Fox News, američka mreža koju Trump često citira, u petak je objavio izvješće o navodnim incidentima povezanih s kriminalom u koji su uključeni imigranti.


Glasnogovornica Bijele kuće rekla je novinarima u nedjelju da je Trump govorio općenito o porastu kriminala, a ne o incidentu u toj skandinavskoj zemlji.


Službene statistike pokazuju da je stopa kriminala u padu od 2005., premda je zemlja primila stotine tisuća imigranata iz ratom razorenih zemalja poput Sirije i Iraka.


Trumpovi komentari zbunili su Stockholm. »Pokušavamo sve razjasniti«, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Catarina Axelsson.


Novi američki predsjednik često je kritiziran zbog primjedbi koje iznosi uz malo dokaza, ili uopće bez dokaza.


Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom odgovorila je Trumpu porukom na Twitteru u kojoj je navela dio govora u kojemu kaže da »demokracija i diplomacija moraju poštovati znanost, činjenice i medije«. Njezin prethodnik bio je manje obziran.


»Švedska? Teroristički napad? Čega se on napušio? Obilje pitanja«, napisao je Carl Bild na Twitteru.