Nakon 43 godine

Carlosu »Šakalu« se sudi u Parizu

Hina

Figuri međunarodnog terorizma sedamdesetih i osamdesetih godina, Ilichu Ramirezu Sanchezu, zvanom Carlos (67) ili Šakal, sudit će se tri tjedna na sudu za najstariji napad koji mu predbacuje francusko pravosuđe, posljednji za koji će se pojaviti na sudu u Francuskoj



PARIZ Gotovo 43 godine nakon napada na Drugstore Publicis u Parizu u kojemu su dvije osobe poginule a više desetaka ih je ranjeno 1974., Venezuelac Carlos poznat i kao Šakal, izlazi u ponedjeljak pred posebni sud za »ubojstva povezana s terorističkom djelatnošću«.


Figuri međunarodnog terorizma sedamdesetih i osamdesetih godina, Ilichu Ramirezu Sanchezu, zvanom Carlos (67) ili Šakal, sudit će se tri tjedna na sudu za najstariji napad koji mu predbacuje francusko pravosuđe, posljednji za koji će se pojaviti na sudu u Francuskoj.


Godine 1974., 15. rujna, dvije osobe su ubijene a 34 ranjene u eksploziji velike granate unutar Drugstore Publicis, trgovačkoj galeriji koja se tada nalazila na uglu bulevara Saint-Germain i ulice Rennes, usred Pariza.




Sud mora saslušati 17 svjedoka i dva stručnjaka za taj predmet za koji postoji 14 tomova sudskog materijala.


Carlosu prijeti doživotni zatvor. No, Venezuelac, zatvoren u Francuskoj otkad su ga u Sudanu uhitile francuske službe 1994., već je osuđen u dva navrata na maksimalnu kaznu za ubojstvo tri muškarca, među kojima dva policajca 1975. u Parizu, te za četiri napada eksplozivom u kojima je poginulo 11 osoba a gotovo 150 ih je ranjeno 1982. i 1983. u Parizu, Marseilleu i u dva vlaka.


Suđenje bi trebalo povijesno rasvijetliti događaj i odgovoriti na očekivanja žrtava.


»Konačno suđenje! Žrtve čekaju već dugo da se Carlosa proglasi krivim i osudi, njihove rane nikada nisu zacijelile«, izjavio je odvjetnik Georges Holleaux koji zastupa njih 18, među kojima udovice dvojice muškaraca ubijenih u atentatu.


Ukupno je 27 žrtava napada u Drugstoreu podnijelo civilne tužbe kao i tri organizacije.


U intervjuu objavljenom krajem 1979. u časopisu Al Watan Al-Arabi, Carlos je priznao da je bacio granatu na Drugstore Publicis. No, u ispitivanju je opovrgao da je dao taj intervju.