Spremni za apokalipsu

Bunker za sudnji dan: Kako se ljudskim strahom oko smaka svijeta može unosno manipulirati

Doris Žiković

Luksuz za one s dubokim džepom

Luksuz za one s dubokim džepom

Smještaj u luksuznom bunkeru je za odrasle 35.000, a za djecu 25.000 dolara, a o kakvom se profitu radi dovoljno govori činjenica da jedno sklonište stoji 46 tisuća dolara odnosno 320 tisuća kuna



Apokalipsa je postala simbolom posljednjih dana svijeta koji će biti obilježeni strašnim pojavama: zapljuskivanjem divovskih morskih valova, rušenjem planina, raspuklinama u tlu, užarenim nebom i nadasve neopisivom bukom. Zato i ne čudi da baš apokalipsa postaje simbolom smaka svijeta.


A sudnji dan svako toliko postane nanovo aktualan i u svim dostupnim medijima naići ćete na barem neku vijest o nadolazećoj katastrofi. I dok će neki na te medijske manipulacije samo odmahnuti rukom, neki će se ozbiljno zabrinuti bez obzira na to što do danas nije došlo ni do jednog najavljenog smaka svijeta, a u isto vrijeme oni poduzetniji su se snašli i pritom, za razliku od većine nesnalažljivih, zaradili novac. A Svima koji fanatično vjeruju u sudnji dan, neovisno o tome strahuju li da će Zemlju pogoditi golemi asteroid ili će ljudsku rasu istrijebiti krvoločni zombiji ili ćemo se potamaniti nuklearnim bombama, jedno je zajedničko – žele smak svijet dočekati spremni.





Filmska industrija dobro je profitirala od snimanja filmova o smaku svijeta, ali postoje i mali poduzetnici koji su prepoznali početak tamo gdje ostali vide kraj.



Pravi znalci znaju da strah prodaje baš sve. Tako američki lanac restorana TGI Friday’s svako toliko organizira »Posljednji petak«. Iako možemo pretpostaviti da toga dana posjeti rastu jer se gramzivci hoće najesti za manje para, ideja s crnim petkom je vrlo originalna i financijski opravdana. Restorani Carlos Jr. nude ogromne »burgergeddone« koji pojedincima može značiti upravo sudnji dan i biti ujedno posljednji obrok zbog količine masti koju divovskim i nezdravim hamburgerom unesu u organizam. Uzdravlje!



Tako ako ne znate što ćete s novcem, možete osigurati kućnog ljubimca. Tome se dosjetio i na ljubavi prema životinjama napravio posao Bart Centre iz New Hampshirea. Nije mu trebalo previše vremena od ideje do projekta. Pokrenuo je tvrtku Eternal Earthbound Pets koja prodaje police osiguranja životinjama čiji su vlasnici kršćanski fundamentalisti uvidjevši neraskidivu vezu između njivog straha od kraja svijeta i ljubavi prema kućnim ljubimcima.



Tako klijenti poduzetnika Centrea ne moraju više brinuti što će se dogoditi s njihovom Mazom, jer će je njegov tim zbrinuti bez obzira na to što će nebo sve ostalo progutati. Čim je osnovao tvrtku čak je 250 Amerikanaca platilo 135 dolara kako bi njihovi ljubimci imali dom u trenutku kad ga svi ostali izgube. A da poduzetnom Centreu ne nedostaje ni duha ilustrira njegova izjava za Wall Street Journal. Naime, nakon najavljivanog i usput neostvarenog posljednjeg smaka svijeta, Centre je priznao da su se njegovi klijenti čak dva puta razočarali. Još bi nekako opravdali svoje prvo razočarenje što nije bilo smaka svijeta, ali jako ih je pogodilo što im nije vratio uplaćeni novac.


Odmor ispod planine Rtanj


A ni turistički djelatnici nisu sjedili skrštenih ruku što se tiče smaka svijeta. Smislili su, ne baš za sve privlačan vid turizma, i nazvali ga apokaliptičnim. Potrudili su se i za atraktivnu marketinšku promociju, a svoje ponude nude na sve strane. Tako možete odabrati sedmodnevni puni pansion u predivno uređenom skloništu ispod zemlje ili, pak, produženi vikend u hotelu također ispod planine koja nudi sigurnost za bilo kakvu silu nečistu. Zanimljivo je da se onima kojima smak svijeta nije ni u primisli ideja čini posve suludom, ali usluge takvog turizma čak se nude na našem Bliskom istoku. Promućurni susjedi izgradili su hotel u Srbiji podno planine Rtanj. Vjeruje se i kako upravo ta planina ima mistične moći. Prema legendi, podno planine je u dvorcu živio čarobnjak, koji je čuvao hrpu blaga. Dvorca više nema, ali je na njegovom mjestu kapelica, koju su uništili lovci na blago. Prema dostupnim informacijama popunjenost rtanjskih hotela iznad je svih očekivanja. Pa sad vi recite tko je tu lud. A nisu se tome samo dosjetili Srbi, nego i Francuzi i Turci, a kako stvari stoje svi su zadovoljni.



Sigurno najunosniji posao vezan uz smak svijeta je prodavanje sigurnih, luksuznih, prostranih i u svakom pogledu idealnih skloništa. Ako pomislite da ta suluda ideja nema pobornika jako ćete se iznenaditi kad doznate koliko je njihova prodaja u posljednje vrijeme porasla. Vlasnik tvrtke Atlas Survival Shelters, Rob Hubbard, donedavno je prodavao najviše jedno sklonište mjesečno. Sada prodaje jedno sklonište dnevno, a o kakvom se profitu radi dovoljno govori činjenica da jedno sklonište stoji 46 tisuća dolara odnosno 320 tisuća kuna.


Ima još i unosnijih u tom biznisu. Tako se tvrtka Survival Condos znatno bolje okoristila strahom. Njihova ekipa prodaje stanove unutar bunkera koji je izgrađen na mjestu starog vojnog postrojenja. Za 900 tisuća dolara možete kupiti pola kata, a za 1,75 milijuna cijeli kat. Naravno, svi koji iskeširaju toliki novac imaju i pristup bazenu. Projekt Survival Condo trenutno ima dobru i lošu stranu. Svi stanovi su rasprodani što je loša vijest, ali dobra je da Hubbard koji stoji iza tog projekta preuređuje još jedan silos.


Luksuz za one s dubokim džepom


Dobru priliku iskoristio je Robert Vicino, osnivač tvrtke Vivos Indiana, koji je napravio luksuzne bunkere odnosno preuredio je bunkere iz hladnog rata. Kako tvrde, posjeduju mrežu takvih bunkera u Indiani, a spadaju u jedne od najbolje zaštićenih utvrda. Udaljeni su od rijeke Mississippi i oceana u slučaju golemog plimnog vala, a u potpunosti su otporni na bilo kakvu vrstu nesreće, čak i nuklearni napad. Kompleks može primiti do 80 korisnika na razdoblje od najmanje godinu dana. Sve je uređeno poput hotela s četirima zvjezdicama. Svi koji si to mogu financijski priuštiti na raspolaganju imaju luksuzne spavaće sobe i kupaonice, kino dvorane, blagovaonice, teretane, a nisu zanemareni ni prostori s umjetnom travom za kućne ljubimce.



A da su mislili na sve što smak svijeta donosi, govori podatak da je u bunkerima osigurana godišnja zaliha goriva, lijekova i medicinskih pomagala. Niste valjda pomislili da neće biti i hrane. Postoje čak planovi i za uzgoj ribe i algi u akvarijima što bi omogućavalo ishranu. Stanari mogu uzgajati voće i povrće u stakleniku i spremati ga u primjerena skladišta. No, najmlađi će i dalje morati u školu jer su za njih osigurane učionice opremljene najnovijim računalima. I to sve na desetak metara ispod zemlje. Naravno, i ovaj luksuz je samo za one dubokog džepa – cijena za odrasle iznosi 35.000, dok je za djecu 25.000 dolara. U Vivosu tvrde da su mnoga mjesta u bunkerima rezervirali bogati konzervativci koji ne vjeruju vladinom planu u slučaju katastrofe.


Osim u Americi Vivos Europe bunkere je izgradila i u njemačkom selu Rothstein. Ovdje je preuređen stari ruski bunker. također iz vremena hladnog rata, a korisnici će imati stan koji mogu urediti onako kako žele. Mogu dodati bazen, kino ili luksuznu kupaonicu, a imat će i pristup bolnici, restoranima, pekari, vinskom podrumu ili čak televizijskom centru. Ova mreža bunkera ima i vlastiti helikopter te laboratorij za čuvanje DNK uzoraka. Ohrabrujuće je što je u ponudi osim luksuznih stanova i nešto jeftinija ekonomska klasa.


Možda uskoro i nekom našem građevinskom poduzetniku padne na pamet realizacija sličnih projekata. Nikad se ne zna što budućnost nosi, a smak svijeta mnogima je donio bogatstvo.