Bivši premijer u bijegu

Budimpešta potvrdila da je primila zahtjev za azilom Nikole Gruevskog

Hina

Reuters

Reuters

Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu



BUDIMPEŠTA Mađarska vlada je u srijedu potvrdila da je primila molbu za azilom od bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u bijegu od ponedjeljka nakon presude na dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti.


»Nikola Gruevski je predao molbu za azilom nadležnim mađarskim vlastima«, naveo je ured premijera Viktora Orbana u priopćenju.


Gruevski (48) je naveo u utorak da je pobjegao u Mađarsku i tamo zatražio »politički azil«, a tu informaciju do sada Budimpešta nije komentirala.




Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu.


Makedonski premijer Zoran Zaev je u srijedu tražio od Mađarske da ne pruži utočište »kriminalcima i da poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj pravnoj državi protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog«.


»Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske«, istaknula je mađarska vlada u priopćenju i zajamčila da će razmotriti molbu Nikole Gruevskog »s pravnog stajališta«.


Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016.