Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. rujna 2019.
Bivši premijer u bijegu

Budimpešta potvrdila da je primila zahtjev za azilom Nikole Gruevskog

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 14. studeni 2018. u 19:10 2018-11-14T19:10:21+01:00

Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu

BUDIMPEŠTA Mađarska vlada je u srijedu potvrdila da je primila molbu za azilom od bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u bijegu od ponedjeljka nakon presude na dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti.

»Nikola Gruevski je predao molbu za azilom nadležnim mađarskim vlastima«, naveo je ured premijera Viktora Orbana u priopćenju.

Gruevski (48) je naveo u utorak da je pobjegao u Mađarsku i tamo zatražio »politički azil«, a tu informaciju do sada Budimpešta nije komentirala.

Makedonsko pravosuđe je u ponedjeljak izdalo uhidbeni nalog protiv bivšeg čelnika desnice, koji se nije odazvao na odsluženje zatvorske kazne izrečene u listopadu.

Makedonski premijer Zoran Zaev je u srijedu tražio od Mađarske da ne pruži utočište »kriminalcima i da poštuje međunarodne običaje uskraćivanjem prihvata osoba osuđenih u nekoj pravnoj državi protiv kojih je izdan međunarodni uhidbeni nalog«.

»Makedonija je strateški partner i važan saveznik Mađarske«, istaknula je mađarska vlada u priopćenju i zajamčila da će razmotriti molbu Nikole Gruevskog »s pravnog stajališta«.

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.