Trenutak za povijest

Britanski zastupnici traže da Big Ben zvoni za brexit

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Neovisno o vjernosti (taboru) za ostanak ili napuštanje EU-a, ovo će nedvojbeno biti slavni trenutak u povijesti ove zemlje«, napisao je konzervativni zastupnik Mark Francois, koji je podnio amandman, u članku na mrežnoj stranici torijevaca



LONDON – Zagovornici brexita u Donjem domu britanskog parlamenta zahtijevaju da se Big Ben oglasi u trenutku kada će Velika Britanija 31. siječnja službeno napustiti Europsku uniju.


Zastupnici u Donjem domu, u kojemu nakon izbora u prosincu konzervativci imaju veliku većinu, u utorak će nastaviti raspravu o zakonodavstvu potrebnom za brexit.


Grupa zagovornika brexita podnijela je amandman koji predviđa da se u trenutku kada Velika Britanija službeno napusti EU, odnosno u 23 sata 31. siječnja po srednjem griničkom vremenu, oglasi Big Ben.




Amandman ipak nije uvršten za glasanje u utorak.


Zvono teško 13,7 tona većinom ne radi od 2017., zbog renovacijskih radova na Elizabetanskom tornju, u kome se nalazi sat.


Big Ben je zvonio samo za važne događaje, poput proslave Nove godine.


Renovacijski radovi neće biti završeni do 2021.


»Neovisno o vjernosti (taboru) za ostanak ili napuštanje EU-a, ovo će nedvojbeno biti slavni trenutak u povijesti ove zemlje«, napisao je konzervativni zastupnik Mark Francois, koji je podnio amandman, u članku na mrežnoj stranici torijevaca.


»Kako bi obilježili ovu važnu prigodu ja, s još 50 zastupnika, sada tražim da dopustimo Big Benu da također zazvoni za našu slobodu«, dodao je.


Amandman, koji je potpisalo preko 40, većinom konzervativnih zastupnika, zahtijeva da se Big Ben oglasi 11 puta.