Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
13. prosinca 2019.
Zaokret

Brazil je među zemljama koje su jučer potpisale Marakeški sporazum. Ali nova vlada već će ga za par dana povući

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. prosinac 2018. u 8:12 2018-12-11T08:12:31+01:00

»Bolsonarova vlada isključit će se iz Globalnog migracijskog pakta koji je pokrenut u Marakešu, s obzirom da je to neodgovarajući instrument kojim bi se trebalo nositi s problemom«, napisao je na Twitteru Araujo

Budući brazilski ministar vanjskih poslova Ernesto Araujo najavio je u ponedjeljak da će nova brazilska vlada, koja uskoro stupa na dužnost, isključiti Brazil iz UN-ova pakta o migracijama, samo nekoliko sati nakon što je postojeća brazilska vlada prihvatila taj pakt.

»Bolsonarova vlada isključit će se iz Globalnog migracijskog pakta koji je pokrenut u Marakešu, s obzirom da je to neodgovarajući instrument kojim bi se trebalo nositi s problemom«, napisao je na Twitteru Araujo.

»Imigraciju ne treba tretirati kao globalni problem, nego radije sukladno realnosti i suverenitetu svake od zemalja«, dodao je.

Globalni pakt o migraciji usvojen je ranije u ponedjeljak na konferenciji u marokanskom gradu Marakešu, na kojoj su sudjelovala službena izaslanstva iz preko 150 zemalja. Pakt još mora potvrditi Opća skupština Ujedinjenih naroda.

»Iako ga je podržao Brazil i više od 150 zemalja, Globalni kompakt ne omogućava suvereno pravo država da odrede svoju migracijsku politiku«, naveo je budući brazilski šef diplomacije.

U srpnju su 192 zemlje jednoglasno odobrile pakt nakon 18 mjeseci pregovora

Sjedinjene Države uskratile su svoju potporu u prosincu 2017. , a slijedio ih je još jedan broj zemalja.

Pakt postavlja niz ciljeva kako bi se osigurale »sigurne i regularne« migracije, uključujući zaštitu migranata od eksploatacije i kršenja ljudskih prava.

Araujo, skeptik i kada se radi o klimatskim promjenama te antiglobalist, trebao bi u siječnju postati novi brazilski šef diplomacije, kada vlada izabranog krajnje desnog predsjednika Bolsonara stupi na dužnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.