Haaški sud

Brammertz: Presudom Mladiću Tužiteljstvo završava posao

Hina

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz najavio je da će Tužiteljstvo presudom bivšem generalu bosanskih Srba Ratku Mladiću, koja se očekuje do kraja 2015. godine, završiti svoj rad, izvješćuju u nedjelju beogradski mediji



BEOGRAD – Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz najavio je da će Tužiteljstvo presudom bivšem generalu bosanskih Srba Ratku Mladiću, koja se očekuje do kraja 2015. godine, završiti svoj rad, izvješćuju u nedjelju beogradski mediji.


Brammertz je u intervjuu »Blicu« rekao da se uskoro očekuje presuda Vojislavu Šešelju, a do kraja 2014. godine i Radovanu Karadžiću, te podsjetio da su trenutno aktivne još samo tri optužnice, a Tužiteljstvo će okončati svoj posao kad i ti slučajevi budu završeni.


»Više nema optuženika na slobodi i nema više slučajeva u predraspravnoj fazi, Tribunal završava posljednja suđenja i žalbe. Trenutno imamo još tri aktivne optužnice: Karadžić, Mladić i (Goran) Hadžić, i kada to završimo, posao je gotov«, rekao je Brammertz »Blicu«.




On je objasnio da će u slučajevima koji ne budu pravomoćno završeni do kraja rada ICTY-ja, taj posao nastaviti privremeno tijelo Međunarodnog kaznenog suda, o čemu je odlučilo Vijeće sigurnosti UN prije dvije godine. To privremeno tijelo bavit će se pitanjima poput zaštite svjedoka, primjene kazni, suradnje s državama koje potražuju informacije od Tribunala i mogućnim žalbenim predmetima u slučajevima Karadžić, Mladić, Šešelj i Hadžić, objasnio je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u beogradskom tisku.