Sastanak

Božinović u State Departmentu: Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe

Hina

»U tom smislu joj pripada i važna uloga za dovršetak euroatlanske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije je imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom«, kazao je Mitchel na sastanku u američkom State Departmentu kojega je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.



 Pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wess Mitchell, istaknuo je u srijedu na sastanku s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem da je Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe i »primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlanskim integracijama«.


»U tom smislu joj pripada i važna uloga za dovršetak euroatlanske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije je imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom«, kazao je Mitchel na sastanku u američkom State Departmentu kojega je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.»Ovo je bila dobra prilika da se potvrde dobri saveznički odnose SAD-a i Hrvatske. Mitchel je poznavatelj prilika u Europi i Hrvatska i Amerika na sve izazove s kojima je suočena Europa i naš dio svijeta dijele jednak pristup«, izjavio je Božinović nakon sastanka.

SAD podržava izgradnju NLG terminala na Krku i rješavanje pitanja sa Slovenijom


Na sastanku s Mitchelom razgovaralo se o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a kada je riječ o bilateralnim odnosima i zajedničkoj ulozi u jugoistočnoj Europi. Poseban naglasak stavljen je na nastavak suradnje oko izgradnje LNG terminala na Krku koji je važan i za energetsku sigurnost i diversifikciju, a koji SAD promatraju i kao strateški projekt.Ministar je izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mitchel je potvrdio da je to jedan od strateških projekata i za vladu predsjednika Trumpa te da uživa punu podršku SAD-a. Mitchela je posebno zanimalo hrvatsko stajalište o dinamici odnosa sa Slovenijom u svjetlu odluke Arbitražnog suda. Božinović ga je detaljno izvijestio o genezi graničnog pitanja te iznio poznato hrvatsko stajalište, posebno istaknuvši kako nije moguća provedba odluke Arbitražnog suda koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti te da se Hrvatska zalaže za bilateralno rješavanje ovog pitanja slijedom. Na tom tragu je, dodao je Božinović, Hrvatska slovenskoj strani izložila konkretan prijedlog u vidu Protokola kojim se predlažu konkretni koraci i potvrđuje konstruktivan pristup Hrvatske u rješavanju ovog pitanja.Mitchel je prenio očekivanja da dvije saveznice u EU i NATO-u ovo pitanje riješe na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ukoliko to obje strane ocjene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora. Najavio je posjet regiji u proljeće ove godine.

Susret sa senatorom Johnsonom


Nakon posjeta State Departmentu Božinović se u Senatu sastao sa senatorom Ronom Johnsonom kojega je izvijestio o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.»Ono što nam je zajednički cilj je da države našeg susjedstva postanu članice NATO-a i EU i Hrvatska tu kao država koja je i model da je sve te ciljeve moguće postići uz ozbiljan trud i ozbiljnu opredijeljenost prema euroatlanskim aspiracijama može sa svoje strane dati puni doprinos«, kazao je Božinović nakon sastanka hrvatskim novinarima. I sa senatorom je bilo riječi o izgradnji LNG terminala na Krku te je, u kontekstu njegove realizacije, istaknuta strateška pozicija Hrvatske za koju je i SAD-u i Hrvatskoj »u interesu da ju iskoristimo«.»Razgovarali smo i o izazovima suvremenog doba kao što su borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, a to su i pitanja koja ćemo malo detaljnije razmotriti s našim sugovornicima u danima koji slijede«, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova.Na novinarsko pitanje kako interes američke administracije za naš dio svijeta ne posustaje ni unatoč agendi nove administracije »Amerika prva«, Božinović je kazao: »Amerika prva, ali Amerika koja je svjesna da je Hrvatska njezin najstabilniji partner u jugoistočnoj Europi«.