Nečuven potez

Boris Johnson zatražio od kraljice suspenziju parlamenta

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



LONDON Vlada britanskog premijera Borisa Johnsona pozvala je kraljicu da suspendira rad parlamenta, samo nekoliko dana prije nego bi se parlamentarci trebali vratiti na zasjedanje početkom rujna. Do roka u kojem bi se Brexit trebao provesti ostali su samo tjedni.


Boris Johnson izjavio je kako bi se kraljičin govor, u kojem bi trebala iznijeti ‘uzbudljivu agendu vlade’ trebao održati 14. listopada, što bi bilo nakon suspenzije parlamenta, koju on traži, javlja BBC.


To ujedno znači da parlament ne bi imao dovoljno vremena usvojiti zakone kojim bi spriječio ‘no-deal Brexit’ 31. listopada.




Predsjednik donjeg doma britanskog parlamenta John Bercow Johnsonov plan nazvao je nečuvenim.


– Kako god da se ovo uljepša, posve je jasno da je svrha suspenzije parlamenta u tome da se parlamentarci spriječe u debati o Brexitu i ispunjavanju svojih dužnosti u određivanju daljnjeg smjera ove zemlje, rekao je Bercow.


Užasnut je i Torijevac Dominic Grieve, koji je upozorio da bi ovaj Johnsonov potez mogao dovesti do glasovanja o povjerenju njegovoj vladi.


– Ova će Vlada tada odstupiti, rekao je Grieve.


No neimenovani izvor iz britanske vlade brani ovaj jedinstveni potez: “Vrijeme je da nova vlada i novi premijer iznesu plan za zemlju nakon što napusti EU”.


U međuvremeno je objavljeno i pismo koje je Johnson poslao parlamentu, u kojem je potvrdio da je jutros osobno razgovarao s kraljicom Elizabetom i da je od nje zatražio da se trenutno zasjedanje parlamenta završi u drugom tjednu rujna, a da se novo zasjedanje sazove tek 14. listopada, na dan kraljičinog govora.