Kakav šamar

Boris Johnson izgubio većinu u parlamentu: Dok je držao govor, zastupnik mu prebjegao oporbi

Portal Novilist.hr

Foto Parliament TV via REUTERS

Foto Parliament TV via REUTERS



Boris Johnson i njegovi Konzervativci izgubili su većinu u parlamentu! Dogodilo se to upravo za vrijeme Johnsonova govora u parlamentu. Dok je premijer govorio, zastupnik Konzervativaca Phillip Lee prešao je na drugu stranu dvorane i na dramatičan način obznanio da se pridružio Liberalnim Demokratima.


Lee je sjeo među oporbene redove uz ovacije oporbenih parlamentaraca.


– Vlada pokušava realizirati štetni Brexit na neprincipijelan način, pri čemu riskira egzistenciju građana, objasnio je Lee svoj potez.




Premijeru Johnsonu uputio je i pismo, u kojem je naveo kako smatra da su podjele i sukobi oko Brexita nekad veliku stranku pretvorili u nešto što više nalikuje na frakciju, u kojoj se nečiji konzervativizam mjeri time koliko bezobzirno netko želi napustiti Europsku uniju. Ocijenio je i da su Konzervativci ‘inficirani dvostrukom zarazom engleskog nacionalizma i populizma’.


Zašto se onda odlučio pridružiti Liberalnim demokratima?


Drži da su upravo oni spremni nadići izazove i zaliječiti podjele s kojima se suočava britansko društvo. Podsjetimo, Liberalni demokrati podržavaju novi referendum o Brexitu i zalažu se da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji.


Za vrijeme Johnsonova govora ispred parlamenta odvijao se prosvjed protiv njegova plana o ‘no-deal Brexitu’ do 31. listopada.



Parlament bi ovog tjedna trebao glasovati o tome hoće li spriječiti vladu da provede upravo ovaj plan do kraja listopada, ako Johnson dotad ne uspije u zadnji čas postići dogovor s EU, u što malo tko vjeruje.


Johnson je ranije zaprijetio da će iz stranke izbaciti sve svoje zastupnike koji će po ovom pitanju glasovati protiv vlade. Najavio je da će sazvati izbore u slučaju da parlament blokira njegov plan o ‘no-deal Brexitu’.