Prihvatio preporuku OAS-a

Bolivijski predsjednik Morales stjeran u kut poziva na nove izbore, suparnici traže da se povuče

Hina

Reuters

Reuters

Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da "kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji" dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat



LA PAZ Bolivijski predsjednik Evo Morales pristao je u nedjelju na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS), ali ga je glavni oporbeni kandidat pozvao da odustane od kandidature. 


OAS, koji je proveo reviziju spornih izbora od 20. listopada, objavio je izvješće u nedjelju u kojem je utvrdio ozbiljne nepravilnosti na tim izborima koje je dobio ljevičarski čelnik. 


Morales je na konferenciji za medije u La Pazu objavio da će prihvatiti izvješće OAS-a kojim se traži poništavanje izbora nakon što su otkrivene “jasne manipulacije” u glasačkom sustavu.




Na upit hoće li se kandidirati na novim izborima, Evo Morales je rekao lokalnom radiju da “kandidature trebaju biti u drugom planu, a u prvom uspostaviti mir u Boliviji” dodavši da prema ustavnoj dužnosti mora završiti svoj mandat. 


Njegov protivnik Carlos Mesa smatra da ni Morales, a ni potpredsjednik Alvaro Garcia Linera ne bi trebali nadgledati izborni proces ili se kandidirati. 


“Ako imaš i trunčicu patriotizma u sebi, trebao bi odstupiti”, rekao je Mesa. 


Pobjeda Moralesa prošlog mjeseca potaknula je prosvjede diljem zemlje. 


Vođa prosvjeda Luis Fernando Camacho koji je postao simbolom oporbe, rekao je da je revizijom izbornih rezultata koje je proveo OAS jasno otkrivena izborna prijevara.  


U pobjedi u prvom krugu koja je omogućila Moralesu da izbjegne rizični drugi krug, on je proglašen pobjednikom izbora vodeći samo malo iznad 10 postotnih bodova ispred suparnika Mese, točno koliko mu je trebalo da ne ide u drugi krug.


 


OAS je dodao da je statistički “malo vjerojatno” da je Morales osigurao prednost od 10 postotnih bodova za pobjedu protiv Carlosa Mese. 


Prosvjedi su izbili nakon što je prebrojavanje glasova prekinuto na gotovo jedan dan, da bi nakon njegova nastavka Morales postigao potrebnu prednost.


Izborni skandal uzdrmao je Moralesa, ostatak latinoameričke “ružičaste plime” od prije dva desetljeća, potresavši povjerenje u stabilnost demokracije u Boliviji. Kriza prijeti potopiti tu ljevičarsku ikonu u vrijeme dok se lijevo usmjereni čelnici vraćaju na vlast u Meksiku i Argentini.