Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Zabrana društvenih mreža

Blokada uoči izbora: Turska blokirala pristup YouTubeu i Twitteru

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2015. u 15:48 2015-04-06T15:48:25+02:00

Korisnici interneta u Turskoj prijavili su probleme s pristupom društvenim mrežama, a brojni su se okrenuli virtualnim privatnim mrežama kako bi zaobišli blokadu

ISTANBUL – Turska je u ponedjeljak, drugi put u zadnjih godinu dana, blokirala pristup YouTubeu i Twitteru, pred parlamentarne izbore u lipnju.

Korisnici interneta u Turskoj prijavili su probleme s pristupom društvenim mrežama, a brojni su se okrenuli virtualnim privatnim mrežama kako bi zaobišli blokadu.

Po pisanju Hurriyeta, tursko tužiteljstvo zatražilo je zabranu društvenih mreža nakon što su prošli tjedan internetom kružile fotografije ljevičarskih militanata koji su oteli tužitelja. Dvojica militanata i tužitelj su ubijeni.

Zabrana Facebooka ukinuta je nakon što je Facebook pristao ukloniti sporni sadržaj, rekao je Tayfun Acarer, čelnik Agencije za informacijske i komunikacijske tehnologije.Turska vlada nedavno je donijela zakon koji omogućuje brzu blokadu internetskih stranica i to često koristi.

Pristup Twitteru i YouTubeu bio je blokiran prošle godine uoči lokalnih izbora nakon što su korisnici počeli na internetu optuživati vladu tadašnjeg premijera a sada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana za korupciju. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze