Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
5. prosinca 2019.
Bivši premijer

Blair uvjeren: 'Sad je jasno da je odgoda brexita neizbježna'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2019. u 11:26 2019-01-17T11:26:24+01:00

Odgoda brexita sada je neizbježna, rekao je u četvrtak bivši premijer Tony Blair, nakon što su zastupnici u britanskom parlamentu odbili dogovor Therese May o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije.

»To je neizbježno, štogod da se učini ... Da sam sada u vladi, već bih razgovarao s Europom o uvjetima produžetka«, rekao je Blair u radijskom intervjuu za BBC.

Istodobno, čelnik Konzervativne stranke premijerke Therese May, Brandon Lewis, poručio je u četvrtak da Velika Britanija ne može ostati u sadašnjoj carinskoj uniji s Europskom unijom jer je, kako je rekao, sada prioritet sklapanje međunarodni trgovinskih dogovora nakon brexita.

Lewis je kazao da će se u četvrtak sastati viši članovi vlade i Donjeg doma u pokušaju pronalaženja kompromisnog dogovora o brexitu.

No on je isključio ostanak u carinskoj uniji i drugi referendum o izlasku iz EU.

»Kao niz načela, jedna od stvari koje bismo morali moći učiniti ... jest mogućnost međunarodnih trgovinskih dogovora, mogućnost globalne trgovine širom svijeta te neovisna trgovinska politika, što znači da ne možemo ostati u sadašnjoj carinskoj uniji EU-a«, ustvrdio je za radio BBC.

»Danas se zbiva širok raspon susreta između ministara i kolega donjeg doma. Poslušat ćemo što narod ima reći«, kazao je čelnik britanskih konzervativaca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.