Ratni zločin

Bivši pripadnik HVO-a iz SAD-a će biti izručen BiH

Hina

Almaz Nezirović

Almaz Nezirović

Bivši stražar u logoru nedaleko Dervente Almaz Nezirović bit će iz SAD-a izručen vlastima Bosne i Hercegovine nakon što je tamošnji savezni prizivni sud ocijenio da zbog ratnih zločina počinjenih nad zatočenim Srbima na početku rata i laganja o ulozi u ratu ispunjava uvjete za ekstradikciju, izvijestili su mediji iz BiH



MOSTAR  Bivši stražar u logoru nedaleko Dervente Almaz Nezirović bit će iz SAD-a izručen vlastima Bosne i Hercegovine nakon što je tamošnji savezni prizivni sud ocijenio da zbog ratnih zločina počinjenih nad zatočenim Srbima na početku rata i laganja o ulozi u ratu ispunjava uvjete za ekstradikciju, izvijestili su mediji iz BiH.


Kako su potvrdili iz Okružnog suda u Doboju, za Nezirovićem, koji je bivši pripadnik Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), raspisana je tjeralica po optužnici da je sudjelovao u mučenju zatočenika u logoru Rabić kod Dervente.


Nezirović, koji živi u SAD-u, čije je državljanstvo u međuvremenu stekao, optužen je da je zlostavljao, tukao i ponižavao zarobljene srpske civile u logoru 1992. godine na početku rata u BiH.




Nezirović je nedugo nakon završetka rata emigrirao u SAD kao izbjeglica iz BiH, a američke sudske vlasti su ocijenile da je lagao kada je podnosio zahtjev za državljanstvo, jer je u tom dokumentu izjavio da nije počinio nikakav zločin izvan teritorija SAD-a.