Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 6
Sutra: 22° 25° 2
23. svibnja 2018.
Ratni zločin

Bivši pripadnik HVO-a iz SAD-a će biti izručen BiH

Almaz Nezirović
Almaz Nezirović
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2015. u 18:33 2015-02-26T18:33:30+01:00

Bivši stražar u logoru nedaleko Dervente Almaz Nezirović bit će iz SAD-a izručen vlastima Bosne i Hercegovine nakon što je tamošnji savezni prizivni sud ocijenio da zbog ratnih zločina počinjenih nad zatočenim Srbima na početku rata i laganja o ulozi u ratu ispunjava uvjete za ekstradikciju, izvijestili su mediji iz BiH

MOSTAR  Bivši stražar u logoru nedaleko Dervente Almaz Nezirović bit će iz SAD-a izručen vlastima Bosne i Hercegovine nakon što je tamošnji savezni prizivni sud ocijenio da zbog ratnih zločina počinjenih nad zatočenim Srbima na početku rata i laganja o ulozi u ratu ispunjava uvjete za ekstradikciju, izvijestili su mediji iz BiH.

Kako su potvrdili iz Okružnog suda u Doboju, za Nezirovićem, koji je bivši pripadnik Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), raspisana je tjeralica po optužnici da je sudjelovao u mučenju zatočenika u logoru Rabić kod Dervente.

Nezirović, koji živi u SAD-u, čije je državljanstvo u međuvremenu stekao, optužen je da je zlostavljao, tukao i ponižavao zarobljene srpske civile u logoru 1992. godine na početku rata u BiH.

Nezirović je nedugo nakon završetka rata emigrirao u SAD kao izbjeglica iz BiH, a američke sudske vlasti su ocijenile da je lagao kada je podnosio zahtjev za državljanstvo, jer je u tom dokumentu izjavio da nije počinio nikakav zločin izvan teritorija SAD-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka