Nova vlada

Bivši pobunjenik Haradinaj imenovan kosovskim premijerom

Hina

Osim teške gospodarske situacije Kosova, glavni zadatak nove vlade će biti pokretanje dijaloga sa Srbijom, koji je mjesecima na mrtvoj točci



Bivšeg pobunjenika Ramusha Haradinaja je u četvrtak predsjednik Hashim Thaci imenovao premijerom Kosova, objavio je on na društvenoj mreži Facebook.


To imenovanje treba sada potvrditi kosovski parlament, ali Ramush Hardinaj već ima većinu nakon pridruživanja jedne male stranke.


Tako je okončana tromjesječna politička blokada, nakon što parlamentarni izbori 11. lipnja nisu iznjedrili jasnu većinu.




Osim teške gospodarske situacije Kosova, glavni zadatak nove vlade će biti pokretanje dijaloga sa Srbijom, koji je mjesecima na mrtvoj točci.


Srbija odbija priznati neovisnost svoje bivše albanske pokrajine, proglašene 2008. Do sada ju je priznalo više od 110 zemalja, među kojima su države članice Europske unije.Ramush Haradinaj je bio kandidat koalicije stranaka koju vode bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova.

Ona je vodila na parlamentarnim izborima, ali nija imala apsolutnu većinu i imala je blagu prednost pred oporbom, sastavljenom od pokreta nacionalističke ljevice Vetevendosje i koalicije liberalne desnice. Da bi postigao većinu Haradinaju je trebala podrška male stranke poslovnog čovjeka Behgheta Pacollija i zastupnika srpske manjine.


Haradinaj se vraća na funkciju koju je nakratko obnašao 2004. i 2005. Morao je dati ostavku nakon što ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (CTY) optužio za ratne zločine tijekom rata za neovisnost Kosova ( 1998-99) u kojem je poginulo 13.000 osoba.


Dva puta je oslobođen krivnje ali ga srpsko pravosuđe i dalje optužuje za najgore okrutnosti.


Haradinaj je početkom godine bio 4 mjeseca blokiran u Francuskoj zbog srpskog zahtjeva za izručenjem i međunarodnog uhidbenog naloga iz 2004.


Ta epizoda je pokrenula njegovu političku karijeru.


Odlučan protivnik ustupaka Beogradu, Haradinaj treba naći zajednički jezik s predsjednikom i svojom strankom PDK.