Autoritarni vladar

Bivši peruanski predsjednik pomilovan nakon pola odslužene zatvorske kazne

Hina

Reuters

Reuters

Fujimori je i dalje osoba koja izaziva duboke podijele u Peruu. Dok ga mnogi smatraju korumpiranim diktatorom, drugi mu priznaju da je tijekom svojega desetogodišnjeg mandata uspio okončati gospodarsku krizu i krvavu ljevičarsku pobunu



Perunski predsjednik Pedro Pablo Kuczynski pomilovao je u nedjelju bivšeg predsjednika države Alberta Fujimorija, koji je bio osuđen zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, nakon što je odslužio 12 od ukupno 25 godina zatvora.


Odluka o pomilovanju autoritarnog čelnika, koji je vladao Peruom od 1990. do 2000. godine, zapanjila je mnoge u toj južnoameričkoj zemlji, potaknuvši pozive preko društvenih medijima na prosvjed u središtu glavnog grada Lime, a mogla bi rezultirati i ostavkama u Vladi.


Fujimorijevi neprijatelji osudili su pomilovanje kao vraćanje političke usluge koja je pomogla Kuczynskom preživjeti skandal zbog optužbi za korupciju.




Predsjednikov ured u priopćenju je odbacio optužbe ustvrdivši kako liječnički pregled pokazao da Fujimori pati od »progresivne, degenerativne i neizlječive bolesti«.


Fujimori, koji poput Kuczynskija ima 79 godina, prebačen je u subotu u bolnicu zbog snažnog pada krvnog tlaka što mu je, po tvrdnjama njegovog liječnika, ugrozilo život.


Neki od Fujimorijevih oponenata izjavili su kako je njegovo hospitaliziranje samo predstava kojom se želi osigurati legitimitet pomilovanju, no Fujimorijev liječnik je demantirao te optužbe.


Pomilovanje je stiglo samo tri dana nakon što je Fujimorijev sin Kenji Fujimori iznenada napustio glavnu oporbenu stranku, što je spasilo Kuczynskog od prijedloga za opozivom nakon korupcijskog skandala.


Fujimori je i dalje osoba koja izaziva duboke podijele u Peruu. Dok ga mnogi smatraju korumpiranim diktatorom, drugi mu priznaju da je tijekom svojega desetogodišnjeg mandata uspio okončati gospodarsku krizu i krvavu ljevičarsku pobunu.