Putinov prijatelj

Bivši njemački kancelar Schroeder na čelu ruskog diva Rosneft

Hina

Gerhard Schroeder / Foto: REUTERS

Gerhard Schroeder / Foto: REUTERS

Schroederu, koji je kancelarsku funkciju obnašao od 1998. do 2005. se odavno predbacuje bliskost ruskom vrhu. Mediji ga pamte i po izjavi da je Vladimir Putin »besprijekorni demokrat«



Bivši njemački kancelar i bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Gerhard Schroeder prihvatio je u petak, usprkos žestokim kritikama iz Njemačke, funkciju predsjednika nadzornog odbora poludržavne ruske naftne kompanije Rosneft, najvećeg ruskog proizvođača nafte.


»Želim svoje iskustvo upotrijebiti za dobrobit Rosnefa«, rekao je Schroeder nakon što se na skupu dioničara zahvalo na »ukazanom povjerenju«.


On je naglasio kako svoju zadaću vidi u tomu da u slučaju sukoba interesa suvlasnika Rosnefta pronalazi kompromise.




Schroeder je na pitanje novinara kako gleda na činjenicu da se Rosneft nalazi na listi kompanija koje se nalaze pod sankcijama Europske unije, odgovorio kako on »ne pripada zagovarateljima sankcija«.


»Smatram da nije mudro ekonomski i politički izolirati našeg najvećeg susjeda«, rekao je Schroeder.


Predsjednik poslovodnog odbora Rosnefta Igor Sečin, koji se zalagao za imenovanje bivšeg njemačkog kancelara na tu poziciju, rekao je kako nakon Schroederovog izbora očekuje »nove impulse« za rusko-njemačke odnose.


»Schroeder je političar koji je redovito branio stratešku suradnju Njemačke i Rusije«, rekao je Sečin koji je ujedno ustvrdio kako Schroeder posjeduje »ogromno iskustvo« i »jedinstvenu kompetenciju«.


Planovi za postavljanje Schroedera na mjesto predsjednika nadzornog odbora poznati su već dulje vrijeme a bivši njemački kancelar se nije htio izjašnjavati hoće li prihvatiti ovu funkciju.


Schroeder, čiji je otac poginuo u Drugom svjetskom ratu boreći se protiv Crvene armije, trenutno je isto tako predsjednik odbora dioničara plinovoda Sjeverni tok AG, konzorcija predvođenog Gazpromom formiranog za gradnju plinovoda za transport ruskog prirodnog plina preko Baltičkog mora.


Od prošle je godine isto tako predsjednik Sjevernog toka 2 AG koji namjerava graditi novi plinovod kako bi se udvostručili kapaciteti postojećeg plinovoda za izvoz plina preko Baltika.


Schroederova odluka je naišla na brojne kritike njemačke političke javnost pa tako i vlastite Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD). Predsjednik SPD-a Martin Schulz nedavno je izjavio kako on sam ne bi preuzeo takvu funkciju.


Schroederu, koji je kancelarsku funkciju obnašao od 1998. do 2005. se odavno predbacuje bliskost ruskom vrhu. Mediji ga pamte i po izjavi da je Vladimir Putin »besprijekorni demokrat«. Za vrijeme dok je obnašao funkciju kancelara Kremlj i Moskva su njegovali izvrsne odnose. Schroeder i Putin su i privatno prijatelji.


U tom razdoblju tadašnja Schroederova supruga i bivši kancelar su posvojili dvije ruske djevojčice iako se u pravilu ruska djeca ne daju na usvajanje tako starim roditeljima.


U nadzornom odboru Rosnefa sjedi još jedan Nijemac, bivši časnik zloglasne DDR tajne policije Stasija, Matthias Warnig.