George Papadopoulos

Bivši Trumpov savjetnik oduđen na zatvor jer je lagao u istrazi

Hina

Reuters

Reuters



Bivši diplomatski savjetnik Donalda Trumpa, George Papadopoulos, osuđen je u petak na 14 dana zatvora jer je lagao u istrazi o mogućem dosluhu između Moskve i tima zaduženog za kampanju republikanskog kandidata.


Dobio je i kaznu od 9500 dolara te godinu dana uvjetne slobode ispunjene radom za opće dobro. Izjasnio se krivim u listopadu 2017. za lažno svjedočenje FBI-ju.Papadopoulos (31) je zaslužan za famoznu rusku istragu koja jako iritira predsjednika Trumpa već više od 15 mjeseci.

Njegova je kazna relativno blaga s obzirom na to da mu je prijetilo šest mjeseci zatvora. Sudac je objasnio da je uzeo u obzir njegovu »grižnju savjesti« te činjenicu da je pristao surađivati s istražiteljima.


»Četrnaest dana po 28 milijuna dolara. Dva milijuna dnevno. Nema dosluha. Veliki dan za Ameriku!«, ironično je napisao u tvitu šef države u vezi procijenjena troška sveobuhvatne istrage posebnog tužitelja Roberta Muellera.




Ni riječi zauzvrat od bivšeg savjetnika za vanjsku politiku kojeg je kandidat Trump opisivao 2016. kao »izvrsnog tipa« a 2017., nakon njegova priznanja, kao »mladog dobrovoljca niže klase«, »lažljivca«.


George Papadopoulos stupio je u ožujku 2016. u službu republikanskog kandidata s ograničenim iskustvom od dva mjeseca u timu senatora Bena Carsona na predizborima republikanaca. Ubrzo stupa u kontakt s izaslanicima Rusije, posebice tajanstvenim »profesorom«.


Ovaj mu predstavlja izvjesnu Olgu, navodnu nećakinju Vladimira Putina. Papadopoulos se tada hvali u timu kampanje da ima kontakte u Rusiji za organiziranje susreta između ruskog čelnika i kandidata Trumpa.


»Bio je bez iskustva, naivan, blesav i nije znao da ga je izmanipulirao profesionalac«, rekao je u njegovu obranu odvjetnik Thomas Breen.