Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Istekao rok

Bijeloj kući upućen sudski nalog u istrazi vezanoj uz Trumpov opoziv

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2019. u 8:40 2019-10-05T08:40:52+02:00

Demokratski čelnici triju američkih odbora donjeg doma parlamenta zatražili su od Bijele kuće putem sudskog naloga da dostavi dokumente koji se odnose na kontakte američkog predsjednika Donalda Trumpa s Ukrajinom.

Priopćenje o tome objavili su odbori Predstavničkog doma nakon što je u petak istekao rok dan Bijeloj kući da dobrovoljno preda tražene informacije, a da Trumpova administracija to nije napravila.

»Nakon skoro mjesec dana opstrukcije čini se jasnim da je predsjednik odabrao put prkosa, opstrukcije i prikrivanja«, naveli su čelnici triju parlamentarnih odbora, za vanjske odnose, obavještajnog te za prekomorske poslove.

Trump je ranije u petak rekao kako se on ne može povinovati istrazi, ostavivši svojim odvjetnicima da odluče o tome.

Trump se nalazi pod istragom zbog svojih kontakata s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Bijela kuća objavila je rekonstruirani zapis Trumpova poziva ukrajinskom predsjedniku u srpnju, nakon što je nepoznati dužnosnik obavještajne službe otkrio da je vođen razgovor u kojem je republikanski predsjednik zatražio »uslugu« pokretanja istrage protiv Joea Bidena, trenutno vodećeg demokratskog kandidata za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore na kojima bi se trebao naći u utrci protiv Trumpa iduće godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu