Objavljeno izvješće

Bijela kuća pokušala sakriti detalje transkripta ključnog za pokrenutu akciju rušenja Trumpa

Portal Novilist.hr

Foto Reuters

Foto Reuters



Trumpova administracija pokušala je sakriti detalje telefonskog razgovora američkog predsjednika s ukrajinskim kolegom, otkriva upravo objavljeno izvješće zviždača u ovom slučaju.


Izvješće američkog zviždača objavljeno u četvrtak ukazuje na to da je predsjednik Donald Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a, prenosi Reuters.


Tijekom telefonskog razgovora Trump je pritiskao Volodymyra Zelenskog da istraži sumnje na korupciju, u koje je navodno upleten sin Joea Bidena, bivšeg Obaminog potpredsjednika i sada jednog od kandidata Demokrata na novim predsjedničkim izborima, javlja BBC.




Novoobjavljeni izvještaj otkriva da transkript ovog telefonskog razgovora nije bio spremljen u računalnom sustavu koji se uobičajeno koristi za takav tip podataka. Umjesto toga, transkript je čuvan u odvojenom sustavu, koji se inače koristi za spremanje ‘informacija posebno osjetljive prirode’.


Joe Biden izjavio je da dio transkripta objavljen u srijedu pokazuje da je Trump prekršio svoju predsjedničku zakletvu.


Demokrati su u Kongresu pokrenuli postupak impeachmenta republikanskog predsjednika, optužujući Trumpa da je tražio stranu pomoć, u nadi da će time moći ocrniti Bidena, te da je koristio polugu vojne pomoći Ukrajini kako bi to postigao. Zasad nema dokaza da su otac i sin Biden djelovali neprikladno.


Izvješće je objavljeno neposredno prije početka saslušanja direktora Nacionalne obavještajne službe Josepha Maguirea pred kongresnim odborom za obavještajne poslove. Maguire je tjednima odbijao izvješće poslati Kongresu.


Odbor ga je deklasificirao i objavio nakon višetjednih kontroverzi o tome pitanju koje je predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi pomoglo da pokrene službeni postupak za mogući opoziv republikanskog predsjednika.


Predsjednik odbora, demokrat Adam Schiff priopćio je uoči saslušanja da je primio deklasificiranu prijavu i da ju je objavio.


“Prijavu nije trebalo kriti od Kongresa. Ona otkriva ozbiljne prekršaje i glavni inspektor ju je ocijenio hitnom i pouzdanom”, rekao je Schiff.


Predsjednik Donald Trump odbacio je pokretanje postupka impeachmenta kao ‘podvalu’ i ‘lov na vještice’.