Dosad ih se vratilo 50

BiH strahuje od povratka radikala iz Islamske države: Na stranim ratištima još barem 250 boraca

Hina

Reuters

Reuters

Prema sigurnosnim podacima najveći broj radikalnih islamista, kao i boraca koji su iz Bosne i Hercegovine otišli u Siriju i Irak prethodno su prošli indoktrinaciju u paradžematima, vjerskim zajednicama u kojima ne prihvaćaju autoritet Islamske zajednice u BiH



Ravnatelj Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač izjavio je u utorak u Sarajevu kako značajnu sigurnosnu prijetnju Bosni i Hercegovini predstavljaju radikalni islamisti koji se vraćaju u tu zemlju nakon što su se borili u redovima terorističke organizacije Islamske države (IS).


»Iz Bosne i Hercegovine je oko 300 osoba otišlo na strana ratišta. Oko 50 njih se dosad vratilo u BiH, a veći broj je procesuiran. Oni predstavljaju sigurnosnu prijetnju«, rekao je ravnatelj FUP-a Dragan Lukač.


Pri tome je dodao kako vlasti u BiH posljednjih godina poduzimaju značajne napore kako bi suzbili terorističke prijetnje i stvari držali pod nadzorom.




»Niste prije četiri ili pet godina mogli sresti pojačane ophodnje FUP-a u dnevnom obilasku u Gornjoj Maoči, a danas ćete je sresti, kao i u drugim mjestima gdje su paradžemati«, pojasnio je Lukač.


Prema sigurnosnim podacima najveći broj radikalnih islamista, kao i boraca koji su iz Bosne i Hercegovine otišli u Siriju i Irak prethodno su prošli indoktrinaciju u paradžematima, vjerskim zajednicama u kojima ne prihvaćaju autoritet Islamske zajednice u BiH.


Lukač je na konferenciji za novinare upozorio i kako pojedine političke stranke, ne navodeći o kojima se radi, pokušavaju napraviti pritisak i zaustaviti rad Federalne uprave policije. Lukač je poručio kako policija tome podleći političkim pritiscima.