Predsjednik SDP-a

Bernardić u Ljubljani: Došlo je vrijeme da sa Slovenijom budemo partneri i prijatelji

Hina

»Slovenija i Hrvatska dijele sličnu noviju povijest, dobrosusjedske odnose, a na isti dan slavimo i Dan državnosti. Došlo je vrijeme da više ne budemo samo susjedi, već partneri i prijatelji. Politiku sukoba inauguriraju oni koji rade protokolarne prijeme, postavljaju zastave, mašući s nacionalnim simbolima, a onda kada se kamere ugase, ostavljaju samo probleme i politiku svojih osobnih interesa. Stranke desnice treba zamijeniti socijaldemokratima«, kazao je Bernardić



Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je na programskoj konferenciji Socijalnih demokrata (SD) Slovenije u Ljubljani rekao kako je došlo vrijeme da Slovenija i Hrvatska više ne budu samo susjedi, nego partneri i prijatelji, te poručio da stranke desnice treba zamijeniti socijaldemokratima.


»Slovenija i Hrvatska dijele sličnu noviju povijest, dobrosusjedske odnose, a na isti dan slavimo i Dan državnosti. Došlo je vrijeme da više ne budemo samo susjedi, već partneri i prijatelji. Politiku sukoba inauguriraju oni koji rade protokolarne prijeme, postavljaju zastave, mašući s nacionalnim simbolima, a onda kada se kamere ugase, ostavljaju samo probleme i politiku svojih osobnih interesa. Stranke desnice treba zamijeniti socijaldemokratima«, kazao je Bernardić na konferenciji slovenskih socijaldemokrata pod nazivom »Confident Slovenia«.Kako je priopćio SDP, za svog kolegu, predsjednika SD Slovenije Dejana Židana rekao je da je čovjek od djela, a ne riječi i onaj koji se bori, kako za svoju obitelj, tako i za svaku obitelj u Sloveniji. »Na kraju dana, on je čovjek, a tek onda član i predsjednik stranke«, rekao je Bernardić. Poručio je da je socijaldemokracija danas, više nego ikad, potrebna Europi i svijetu te da vrijednosti koje zastupaju – sloboda, pravda, solidarnost i jednakost, »ne smiju ostati samo privid, već moraju postati stvarnost«, stoji u priopćenju SDP-a.Dodao je kako je danas na djelu vidljiva »deklarativna solidarnost«, pa otud i sve više nejednakosti u našem društvu.»Te četiri temeljne vrijednosti socijaldemokracije dijelimo s našim partnerima i prijateljima u Europi. Borba za njih počinje prvim, malim koracima. Borbom za prava djece, za bolje obrazovanje, zdravstvo i za jednakost šansi svakog pojedinca u društvu«, kazao je Bernardić. Društvo jednakih šansi, istaknuo je, moguće je ostvariti samo kvalitetnim i svima dostupnim obrazovanjem.Bernardić je konferenciji slovenskih socijaldemokrata u Ljubljani nazočio zajedno s članom Predsjedništva SDP-a i međunarodnim tajnikom stranke Domagojem Hajdukovićem, a tamo su se sastali s predsjednikom Stranke europskih socijalista (PES) Sergejem Staniševim, s kojim su razgovarali o pripremama za buduće europske izbore.Sastali su se i s predsjednikom Socijaldemokratske partije Austrije Christianom Kernom, s kojim su razgovarali o ponovnom inteziviranju suradnje između dviju stranaka, ali i država. Zaključak sastanka je, kkao se navodi u priopćenju, da je regionalna suradnja Hrvatske i Austrije izuzetno bitna te da se dvije zemlje u Europi trebaju više oslanjati jedna na drugu, zbog sličnih problema koji ih muče.