Podrška skupini Francuskinja

Berlusconi kaže da je ‘prirodno da su žene zadovoljne kada im udvaraju’

Hina



RIM Bivši šef talijanske vlade Silvio Berlusconi je ocijenio da je »prirodno da su žene zadovoljne kada ih se muškarci udvaraju« komentirajući u četvrtak reakciju stotinu žena u Francuskoj, među kojima je i francuska glumica Catherine Deneuve, koje podržavaju slobodu muškaraca da udvaraju suprotnom spolu.


»Prirodno je da su žene zadovoljne kada im se muškarci udvaraju. Meni to nije običaj jer se žene uvijek meni udvaraju«, šalio se Silvio Berlusconi na talijanskom državnom tv-kanalu Rai Uno.


»Važno je da udvaranje ostane u elegantnim okvirima«, dodao je Berlusconi (81), poznati nepopravljivi zavodnik, ljubitelj mladih i lijepih žena, što ga je u aferi »Rubygate« stajalo u prvoj instanci presude od sedam godina zatvora kojom ga se teretilo za zloporabu ovlasti i sudjelovanje u prostituciji s maloljetnicama, ali ga je Vrhovni sud u ožujku 2015. oslobodio tih optužbi.




U četvrtak je bio pozvan u jednu političku emisiju, dok u Italiji traje kampanja za parlamentarne izbore u ožujku. Berlusconi je komentirao objavu stotinjak Francuskinja od utorka u Le Mondeu, među kojima su bile znanstvenice, spisateljice i glumice.


Potpisnice su u kolumni u tom dnevnom listu istaknule da je »silovanje zločin. Ali naporno ili nespretno udvaranje nije zločin, kao što ni laskanje nije mačistički napad«.


One drže da je pravo muškaraca na »udvaranje« ženama ključni dio seksualne slobode, ocijenivši »puritanizmom» feminističku kampanju pokrenutu nakon optužbi na račun američkog filmskog producenta Harveya Weinsteina za višedesetljetno seksualno zlostavljanje i silovanje žena.