Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
"Zabrinuta" Njemačka

Berlin i EU zabrinuti zbog nemira u Paragvaju

Fernando Lugo (lijevo) / Foto REUTERS
Fernando Lugo (lijevo) / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2012. u 17:35 2012-06-25T17:35:03+02:00

Smjena paragvajskog predsjednika Fernanda Luga izazvala je glasne prosvjede, posebice lijevih južnoameričkih vlada u Argentini, Venezueli, Boliviji i Ekvadoru koji su odbili priznati novu vlast i zaprijetili sankcijama 

BERLIN – Njemačka i njeni partneri iz EU-a sa zabrinutošću prate razvoj stanja u Paragvaju, rekao je Berlin u ponedjeljak nakon što je prošlog tjedna Kongres smijenio paragvajskog predsjednika Fernanda Luga što je izazvalo glasne prosvjede, posebice lijevih južnoameričkih vlada.

Izjava njemačkog ministarstva vanjskih poslova proturiječi izjavi njemačkog ministra za posjeta Paragvaju koji je, činilo se, podržao novu vladu Federica Franca rekavši da se promjena režima odvila u skladu s paragvajskim ustavom.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva Andreas Peschke novinarima u Berlinu je rekao da su izjave ministra za međunarodni razvoj Dirka Niebela nakon susreta s Francom u paragvajskoj prijestolnici Asuncionu bile temeljene samo na »prvom dojmu«.

»Prilično je jasno da su ne samo njemačka vlada nego i cijela Europska unija trenutno zabrinuti političkim razvojem u Paragvaju«, rekao je Peschke.

Franco je prošlog petka položio prisegu nakon što je kongres glasovao za smjenu predsjednika Fernanda Luga tvrdeći da taj bivši katolički biskup nije ispunio svoju dužnost održavanja društvenog sklada.Ljevičarski čelnici u Argentini, Venezueli, Boliviji i Ekvadoru odbili su priznati novu vlast i zaprijetili su zagovaranjem sankcija protiv Paragvaja.

»Po našem i gledištu naših partnera, važno je u ovako osjetljivom trenutku, dok je sve još u previranju, postići trajno i održivo rješenje za unutarnje političke borbe u Paragvaju«, rekao je Peschke u Berlinu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.