Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
6. prosinca 2019.
Hoće li se spojiti?

Bayer pristupio Monsantu s ponudom za preuzimanje

 Spajanje s kompanijom iz St. Louisa gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor
Spajanje s kompanijom iz St. Louisa gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2016. u 11:32 2016-05-19T11:32:57+02:00

Ako ponuda uspije, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i kemikalija

BERLIN Njemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za prezimanje kojim bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida, doznaje se iz tih kompanija.

Detalji ponude nisu poznati i nejasno je hoće li ju Monsanto prihvatiti. Ako dođe do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutačno iznosi tržišna vrijednost Monsanta.

Ako ponuda uspije, povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i kemikalija.

Uspjeh tog posla značio bi intenziviranje konsolidacije u sektoru poljoprivrede, nakon što su u proteklih šest mjeseci preuzimanja obavili i konkurenti, kao što su Dow Chemical, DuPont i Syngenta.

No, pitanje je hoće li regulatori odobriti to spajanje.

Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svjetskim proizvođačem sjemena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutno čini oko 22 posto poslovanja njemačke tvrtke. Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi.

Bayerov prijedlog dolazi u vrijeme kada se poljoprivredni sektor suočava s velikim pritiskom nakon trogodišnjeg klizanje cijena žita, koje je spustilo prihode američkih farmera na najnižu razinu u više od deset godina i prisilio tvrtke na smanjenje cijene sjemenja, smanjenje istraživanja i otpuštanje osoblja.

Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.