Migrantska kriza

Bavarska postrožuje politiku prema izbjeglicama, planirana koordinacija s Austrijom

Hina

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

Prema planovima, koji bi trebali biti usvojeni na sjednici bavarske vlade u utorak, Bavarska planira ubuduće i organizaciju specijalnih letova kojima bi bile protjerivane osobe bez legalne osnove za boravak u Njemačkoj



Bavarska se kreće u smjeru samostalnije politike prema podnositeljima zahtjeva za azilom, što prije svega podrazumijeva brže i učinkovitije protjerivanje onih kojima je zahtjev odbijen, a u svrhu koordinacije s Austrijom planiran je i zajednički sastanak bavarske i austrijske vlade, javlja u ponedjeljak javni servis Bayerische Rundfunk (BR).


»Bavarska ne može čekati i zato moramo vidjeti gdje možemo ubrzati proces postupka obrade zahtjeva za azilom i u datim slučajevima i protjerivanja«, rekao je bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) za BR.


Prema planovima, koji bi trebali biti usvojeni na sjednici bavarske vlade u utorak, Bavarska planira ubuduće i organizaciju specijalnih letova kojima bi bile protjerivane osobe bez legalne osnove za boravak u Njemačkoj. Dosad su ovakvi letovi bili koordinirani na saveznoj razini.




Soeder je također najavio brzo implementiranje planova saveznog ministra unutarnjih poslova Horsta Seehofera (CSU) za osnivanjem specijalnih prihvatnih centara za izbjeglice i podnositelje zahtjeva za azilom (tzv. ANKER centri).


U njima bi bili smještani novopridošli izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom čekajući konačnu odluku o svom statusu prije nego im se dopusti premještanje u ostale dijelove zemlje. Planovima ministra Seehofera se protive neke savezne pokrajine u kojima su na vlasti socijaldemokrati ili zeleni, koji smatraju da ovakva izolacija izbjeglica od prvog dana boravka u Njemačkoj ne pospješuje proces integracije.


Radi bolje koordinacije politike prema izbjeglicama, Bavarska u sljedeća tri tjedna planira i zajednički sastanak s austrijskom vladom, koja također podržava postroženu politiku prema izbjeglicama.


Promatrači postupke CSU-a povezuju s izborima u Bavarskoj u listopadu, na kojima CSU-u prijeti gubitak apsolutne većine.


CSU je na saveznim izborima prošle godine izgubio podršku velikog broja birača koji su se okrenuli populističkoj, desno orijentiranoj Alternativi za Njemačku (AfD), nakon čega je vodstvo stranke najavilo zaokret udesno, što se posebice manifestira u politici prema izbjeglicama.