Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
19. siječnja 2020.
Jaki vjetrovi

Barry pogodio Louisianu, ali na razini tropske oluje

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. srpanj 2019. u 20:20 2019-07-13T20:20:00+02:00

NOVO 22.10 Uragan Barry pogodio je Louisianu u subotu, no oslabljen do razine tropske oluje, nakon pomaka prema zapadu, zbog čega se čini da će New Orleans biti pošteđen velikih poplava koje su se očekivale početkom ovog tjedna.

Nacionalni centar za uragane, koji je prije nekoliko sati objavio da je Barry postao prvi atlantski uragan 2019., rekao je kako je oluja usporila kada se približila gradu Intercoastal Cityju u Louisiani, dok su njezini vjetrovi puhali snagom od 115 kilometara na sat.

"Očekuje se slabljenje kako će se Barry pomicati dalje prema kopnu, a prognoze predviđaju da će u nedjelju oslabiti do razine tropske oluje", rekao je Nacionalni centar za uragane u najnovijoj preporuci.

Oluja i dalje može donijeti opasne poplave uzrokovane kišom te olujne udare u obalnim regijama jugozapadno od New Orleansa, Baton Rougea i Lafayettea.

No čini se da je prošla opasnost od velikih poplava povijesno visokog Mississippija.

-------

Tropska oluja Barry ojačala je u uragan prve kategorije te se približava obali Louisiane, priopćio je u subotu američki Nacionalni centar za uragane.

Vjetrovi tropske oluje puhali su snagom od 120 kilometara na sat, prema Nacionalnom centru za uragane.

Američki državni meteorološki zavod upozorava na oluje opasne po život u obalnim dijelovima Louisiane i Mississippija, s obilnim kišama, vodenim valovima i jakim vjetrovima koju mogu čupati drveće i električne vodove.

Dužnosnici New Orleansa, grada u kojem su nizinski prostori zaštićeni brojnim nasipima i pumpama, oprezni su. Iako je sustav zaštite poboljšan nakon uragana Katrina, rijeka Mississippi, koja prolazi gradom, već je na visokim razinama.

Katrina je izazvala razarajuće poplave i ubila je više od 1 800 ljudi kada je pogodila Louisianu 2005. godine kao uragan 5. kategorije.

Predsjednik Donald Trump u četvrtak je odobrio zahtjev guvernera Louisiane Johna Bela Edwardsa za proglašenjem izvanrednog stanja. U nekim područjima evakuacija je obvezna. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.