Predsjednik EK na odlasku u Beogradu

Barroso: Još puno posla za Beograd na putu ka EU

Bojana Oprijan Ilić

Barroso, koji je poslije podne počeo posjet Srbiji, rekao je da Bruxelles smatra Srbiju pouzdanim partnerom i stupom stabilnosti i suradnje na jugozapadnom Balkanu, a korake koje je dosad Srbija ostvarila na putu eurointegracija nazvao je »krupnim napretkom«



BEOGRAD  Ulazak Srbije u Europsku uniju (EU) od obostranog je interesa, ali pred vladom u Beogradu stoji provedba brojnih reforma, rekli su u nedjelju predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i srbijanski premijer Aleksandar Vučić na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon razgovora u Beogradu.


Barroso, koji je poslije podne počeo posjet Srbiji, rekao je da Bruxelles smatra Srbiju pouzdanim partnerom i stupom stabilnosti i suradnje na jugozapadnom Balkanu, a korake koje je dosad Srbija ostvarila na putu eurointegracija nazvao je »krupnim napretkom«.


Vučić je pak istaknuo duboku posvećenost državnog vrha cilju da Srbiju približi statusu punopravne članice Unije.




Proces pridruživanja »sveobuhvatan je projekt koji iziskuje napredak u mnogim oblastima«, rekao je Barroso. Posebno je istaknuo vladavinu zakona i borbu protiv korupcije te transparentnost procesa pristupanja.


»Članstvo u EU nije napor i želja malobrojnih« već u tome trebaju sudjelovati sve institucije – od parlamenta i regulatornih tijela do organizacije građanskog društva, kazao je Barroso.


U Beograd je Barroso donio i poruku da je Europska komisija spremna podržati reforme u Srbiji za što su već izdvojena sredstva IPA fondova. Poručio je da za Bruxelles naročitu važnost i prioritet ima dijalog Beograda i Prištine u kojem su dosad obje strane »pokazale viziju i hrabrost«, očitovanu kroz brojne postignute sporazume. »Cijela EU drži da obje strane trebaju pokazati odgovornost i spremnost da se primjene postignuti sporazumi«, kazao je predsjednik EK kojemu istječe mandat.


Zahvalivši Barrosu na pomoći Unije iskazanoj tijekom katastrofalnih svibanjskih poplava, premijer Vučić je istaknuo da u Srbiji postoji jasna opredjeljenost za eurointegracije. »Srbija jeste ozbiljno i duboko posvećena radu koji treba da je, ne samo održi na europskom putu, već približi punoproavnom članstvu u EU«, rekao je Vučić.


U Srbiji postoji svijest o brojnim obvezama, no »ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri meseca, ali će ih donijeti za tri godine«, istaknuo je premijer te naglasio »Moramo te reforme obaviti ako hoćemo da budemo europsko društvo«. Pritom je pokazao papir na kojem su u tri boje – zelenoj, žutoj i crvenoj, ocijenjena postignuća u dosadašnjim obvezama. »U ovom izvješću je pet crvenih područja, a jedno je posebno crveno – okoliš, gdje ništa nije u skladu s EU«, objasnio je Vučić.


Komentirao je da će ipak biti više posla s nekim »žuto obojenim oblastima« u kojima posao nije dovoljno dobro napravljen i gdje postoje problemi te priznao »Mi znamo gde nismo obavili svoj posao kako treba«.


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u nedjelju navečer u Beogradu da proces pristupanja Srbije EU-u ide dobrim tempom zahvaljujući posvećenosti pregovaračkog tima i poručio da Srbija može računati na potporu Unije u daljnjem eurointegracijskom procesu.


Barroso je stigao u posjet Srbiji i sastao se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo je da su gospodarske reforme, borba protiv kriminala i korupcije te reforma javne uprave “važne za građane Srbije neovisno o pristupanju Uniji”.


Nikolić je rekao da je Barroso “došao u posjet idućoj članici EU-a” i da je gostu iz Bruxellesa ukazao na stajališta Srbije o svim pitanjima o kojima Beograd i Bruxelles nemaju istu poziciju, obećavši da će Srbija nastojati smanjiti broj takvih pitanja.


Istaknuo je da “Srbija ima svoju politiku”, ali da je, u interesu svojih građana, nastoji uklopiti u širu politiku u svijetu.


Srbijanski šef države je u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine naglasio da svaka zemlja, članica Ujedinjenih naroda ima pravo na zaštitu svojih granica, pa od toga ne odustaje ni Srbija.


Nikolić je zahvalio EU-u na pomoći Srbiji tijekom poplava, a Barroso najavio donatorsku konferenciju u Bruxellesu radi prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava koje su u svibnju pogodile Srbiju i BiH.


Barroso je tijekom posjeta Srbiji obišao i Obrenovac, grad najteže pogođen poplavama, i razgovarao s oporbenim čelnicima, novoizabranim predsjednikom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem i vođom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem.


Predsjednik Europske komisije nakon Beograda putuje u posjet Tirani.