Novi problem

Banja Luka: Hrvatske udruge ipak se gase?

Boris Pavelić



Optimizam je trajao samo tri dana: nakon što je gradska vlast u Banja Luci zbog medijskog pritiska u utorak odustala od deložacije udruge “Hrvatski radiša” i Hrvatskoga pjevačkog društva “Nada”, iseljenje je iznova najavljeno za danas u 16 sati, doznali smo danas od Tonija Horvata, predsjednika banjalučkog ogranka udruge “Hrvatski radiša”.


“Evo, počeli smo se pakirati. Zamolili smo ‘Caritas’ da nam privremeno smjeste stvari.


Hrvatske će se udruge ugasiti”, utučeno nam je kazao Horvat.




Prije samo tri dana, on je još očekivao dogovor s gradskim vlastima, koje su u utorak odustale od najavljene deložacije, jer je na lice mjesta došlo mnogo novinara i hrvatski konzul u Banja Luci Zlatko Kramarić, te predstavnici Banjalučke biskupije. “Pretpostavljam da će nam gradonačelnik ponuditi primjeren prostor, i da ćemo sklopiti ugovor”, kazao je Horvat tada za naš portal.


Danas, međutim, sasvim nešto drugo: “Gradonačelnik govori jedno, ali nadležni činovnik totalno je isključiv. Ne znam jesu li njih dvojica na različitim linijama ili što je posrijedi, ali jučer nam je grubo prijetio tužbom, od čega je predsjednica Hrvatskoga pjevačkog društva ‘Nada’ doživjela stres i rasplakala se”, kaže Horvat. “Hrvati u Banja Luci sada više neće imati kamo doći, a udruge više neće imati gdje raditi. Kako bismo u takvim uvjetima mogli opstati, nije mi jasno”, zabrinut je Horvat.


Problem je nastao zbog duga za PDV koji su morali plaćati za – besplatni najam. Prije nekoliko godina, Zajednica Hrvata u Banja luci od gradskih je vlasti besplatno dobila prostor u središtu grada, ali im je nametnut porez od 650 konvertibilnih maraka mjesečno. Zajednica Hrvata nije mogla plaćati toliki novac, pa se s vremenom ugasila, a ista sudbina sada, izgleda, čeka i dvije posljednje hrvatske druge u Banja Luci. Naročita je ironija u činjenici da se neslužbeno najavljuje kako bi prostor koji su dosad koristile hrvatske udruge trebao pripasti – američkome veleposlanstvu u BiH, koje u njemu kani otvoriti čitateljski Američki kutak.