Josep Borrell

Balkan i istočna granica su prioriteti novog šefa diplomacije EU. Kaže da će prvo posjetiti Prištinu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Josep Borrell se obvezao raditi na sporazumu između Kosova i Srbije ukoliko bude potvrđen kao visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnosti. "Treba nastaviti pregovore i Kosovo se mora uključiti u pravi dijalog", dodao je.



BRUXELLES – Kandidat za šefa europske diplomacije Španjolac Josep Borrell rekao je danas da tijekom svog mandata namjerava dati prednost rješavanju problema na zapadnom Balkanu i istočne granice Europe.


“Balkan i istočna granice Europe moraju biti veliki prioriteti naše vanjske politike, jer nećemo biti vjerodostojni kao geopolitički čimbenik ako nismo sposobni riješiti problem našeg prvog susjedstva”, rekao je tijekom saslušanja u Europskom parlamentu.


“Ako mi ukažete povjerenje, prvo ću posjetiti Prištinu”, najavio je.




Španjolska odbija priznati neovisnost Kosova i tu politiku Borrel brani na svojoj funkciji šefa španjolske diplomacije. “Priznanje jedne zemlje je nacionalna nadležnost zemalja članica”, podsjetio je.


Josep Borrell se obvezao raditi na sporazumu između Kosova i Srbije ukoliko bude potvrđen kao visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnosti. “Treba nastaviti pregovore i Kosovo se mora uključiti u pravi dijalog”, dodao je.


Osim toga on se zalagao za zadržavanje sankcija Rusiji nakon ilegalnog pripojenja Krima i kršenja teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.


“Države članice moraju ostati ujedinjene. Samo jedan glas protiv je dovoljan da se obustave sankcije”, upozorio je.


On je također pozvao države da osiguraju zajedničko financiranje za europske taktičke skupine, jedine snage koje EU može brzo mobilizirati. “Kada je trebalo mobilizirati te taktičke skupine i poslati ih u Srednjoafričku Republiku i Mali, to nije bilo moguće”, podsjetio je.


Španjolski ministar vanjskih poslova treba preuzeti funkciju 1. studenoga ako ga Europski parlament predloži novoj Komisiji tijekom glasanja 24. listopada.