Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Sretan Bajram

Bajramska molitva u Hrvatskoj i BiH: Reis Kavazović pozvao na borbu protiv onih koji provode teror u ime islama

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2017. u 10:58 2017-09-01T10:58:32+02:00

»Odnos između Islamske zajednice i države u Hrvatskoj je tako uređen da se za njega daleko čulo i mi smo zadovoljni statusom Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj i nemamo nikakvih problema.«

SARAJEVO – Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je oštro osudio terorizam koji se pod krinkom borbe za islamske ciljeve zbiva diljem svijeta a istodobno je pozvao da se u njegovoj zemlji zaštite prava muslimana kao i pripadnika svih drugih religija ali i da prekine s nacionalističkom retorikom i verbalnim sukobima ocijenivši kako oni bespotrebno kompliciraju stanje a ne doprinose rješevanju niti jednog od brojnih problema s kojim se suočavaju obični ljudi.
U hutbi (propovjedi) izrečenoj u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji tijekom središnje molitve u povodu blagdana Kurban-bajrama reis Kavazović je ocijenio kako je sprječavanje zla najveća vjerska obveza svih muslimana što se posebice odnosi na zaustavljanje vala terorizma.

»Nedjela koja čine pripadnici terorističkih organizacija koji to čine u ime državnih projekata, krijući se iza islama s prezirom i gnušanjem odbacujemo i osuđujemo. Pozivamo sve odgovorne ljude u muslimanskom svijetu da se ujedine u jedinoj ispravnoj namjeri, u borbi protiv onih koji vrše teror u svijetu. Ovo je za sve nas i najvažnija vjerska obaveza, naređivanja dobra i sprečavanja zla«, poručio je Kavazović pozvavši posebice muslimane u BiH da živeći dostojanstveno svoju vjeru i tradiciju štite prava kršćana i židova u toj zemlji kao svoja.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana kazao je kako »nikakve nacionalističke ili velikodržavne politike neće usrećiti ljude u Bosni i Hercegovini« pozvavši da se stoga odmah prekine s »nacionalističkom retorikom i nesuvislim političkim obračunima«.

Reis Kavazović je u ime Islamske zajednice u BiH također iskazao zabrinutost »valom mržnje prema muslimanima u Europi i Americi« a polemizirao je i s europskim političarima koji su iskazali zabirnutost zbog mogućeg jačanja islamskog ekstremizma u BiH.

Upozorio je kako mržnja nikada ništa dobro nije donijela ociienivši kako se ne može ukloniti mržnjom i nasiljem, već širenjem razumijevanja i odlučnim suprotstavljanjem.

»Mržnja je poput ispijanja otrova, neka se nitko ne nada da će njezinim ispijanjem drugog otrovati«, poručio je Kavazović.

Dodao je kako su u Islamskoj zajednici uznemireni pojedinačnim i institucionalnim fizičkim i verbalnim napadima na muslimanke zbog odijevanja jer smatraju da one krše prava muslimanski na odijevanje sukladno vjerskoj tradiciji.

Kazao je kako od onih koje drže za prijatelje bosanskih muslimana u europskim zemljama očekuju da ne vjeruju »balkanskoj propagandi što ju šire oni koji su nad bosanskohercegovačkim muslimanima počinili zločin i genocid« čime je aludirao na komentare austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza i českog predsjednika Miloša Zemana. Kurz je nedavno ustvrdio da se ženama u BiH plaća da hodaju pokrivene a Zeman je kazao kako bi BiH mogla postati novo uporište Islamske države.

»Nas su uvijek smatrali hereticima, i iz Carigrada, i iz Rima, i iz Beča i iz Beograda. Izgleda da će to nastaviti. Međutim, biti heretik ne znači biti nevjernik, već imati vlastiti izbor, i čuvati svoje pravo na drugačije viđenje svijeta. Našu bosansku herezu, naš bošnjački izbor, nitko nikada nije savladao. Tako treba i ostati«, bajramska je poruka reisa Kavazovića muslimanima u BiH.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid ef. Hadžić na bajramskoj molitvi u petak je izrazio zadovoljstvo statusom Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj te je istaknuo kako će Islamska zajednica nastaviti ulagati napore u razvoju međureligijskog dijaloga.

»Odnos između Islamske zajednice i države u Hrvatskoj je tako uređen da se za njega daleko čulo i mi smo zadovoljni statusom Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj i nemamo nikakvih problema,« rekao je Hadžić.

Po njegovim riječima, Islamska zajednica je »brana od određenih ekstremizama, iskrivljenih i pogrešnih tumačenja vjere,« koji, kako je rekao, nekad, nažalost, izazivaju ružne situacije i prave probleme, prije svega, muslimanima pa onda i cijelom svijetu.

Naglasio je kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ulaže velike napore u razvoju međureligijskog i međukulturnog dijaloga, kako na državnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Hadžić je istaknuo kako se muslimani u Hrvatskoj ponose što je muftija zagrebački Aziz Hasanović izabran u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti.

»Još nas više raduje i druga činjenica da je prije nekoliko dana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala našeg uvaženog muftiju Hasanovića za osobit doprinos u izgradnji suverene Hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu,« naglasio je Hadžić.

Rekao je kako ta priznanja obvezuju da i dalje nastave raditi za opće dobro i napredak domovine Hrvatske te na razvoju međuvjerskog dijaloga i izgradnju međureligijskih odnosa.

»Na tom putu neće nas pokolebati nitko, pa ni oni koji u ove blagoslovljene dane pokušavaju neistinama nametnuti muslimanima u Hrvatskoj i okruženju teret odgovornosti za događaje u svijetu danas nakaradno uzimajući, mimo zdravog razuma i s očiglednom mržnjom, izvitoperene činjenice iz prošlosti,« poručio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Splitu.

Naglasio je da je kurban poziv da se bude spremno žrtvovati s ciljem da se čovjek približi čovjeku i da svi ljudi budu mirni i sigurni od jezika mržnje i od ruke nasilja, jer, kako je rekao, pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni i mirni drugi ljudi.

»Propisujuću kurban Bog je poručio da mu se ne možemo približiti prolijevanjem ljudske krvi. Naprotiv, ugroziti ljudski život je put koji vodi u Džehennem (pakao)«, kazao je Hadžić.

Bajramskoj molitvi u Medžlisu Islamske zajednice u Splitu nazočio je i gradonačelnik Andro Krstulović koji je čestitajući taj blagdan, rekao kako je danas veliki dan za muslimane Splita, njihove goste te za izbjeglice.

»To je dan zajedništva, kada se svi Muslimani svijeta prisjećaju žrtve koju je dao naš zajednički praotac Abraham, Ibrahim ili Abram, koji je dao ljudska načela žrtvovanja i odricanja kako bi zaslužili na drugom svijetu, poslije smrti, one vrijednosti koje svaki vjernik želi zaraditi,« kazao je Krstulović Opara.

Damir Gabrić, izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana na bajramskoj molitvi, čestitajući taj blagdan, istaknuo je kako je na području splitsko-dalmatinske županije suradnja s Muslimanima zavidna te je izrazio uvjerenje da će se dobra suradnja i nastaviti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.