Malo se zaigrao

BRITANSKO VELEPOSLANSTVO U BiH: Dodik širenjem lažih tvrdnji ugrožava odnose s Londonom

Hina

snimio Dado Ruvić / REUTERS

snimio Dado Ruvić / REUTERS

"Činjenica je da su dva važna novinara BN TV proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to učinjeno", kazao je ranije Dodik navevši imena dvoje novinara. Dodao je kako BN TV služi politici "koja nije u interesu RS i srpskog naroda".



SARAJEVO – Veleposlanstvo Velike Britanije u Bosni i Hercegovini u utorak je upozorilo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako širenjem neutemeljnih optužbi i lažnih tvrdnji o politici te zemlje riskrira “trajno ugrožavanje” odnosa s Londonom.


“Vrlo je razočaravajuće to što je Dodik odlučio predstaviti Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih bodova, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom”, stoji u priopćenju veleposlanstva dostavljenom medijima u BiH.


Reagiranje je uslijedilo nakon višetjedne medijske ofenzive glasila bliskih Dodiku usmjerene na diskreditiranje Velike Britanije i njene politike u BiH.




Mediji koje kontrolira Dodik, a prije svega javni servis RS (RTRS), danima i tjednima objavljuju informacije pozivajući se na neimenovane izvore kako London sustavno radi na rušenju Dodika i osiguranju izborne pobjede oporbenog političkog bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS).


Dodik je ustvrdio kako je upravo stoga Velika Britanija odlučila poslati u BiH tim od 40 obavještajaca pod krinkom pojačanja kontigenta mirovnih snaga Europske unije (EUFOR).


Dodik i njemu bliski mediji počeli su i redovito prozivati oporbene političare kao britanske špijune a na popis su nedavno dodali i Suzanu Rađen Todorić i Željka Raljića, dvoje novinara koji rade za bijeljinsku televiziju BN poznatu po kritičkom odnosu prema aktualnim vlastima RS.


“Činjenica je da su dva važna novinara BN TV proveli nekoliko dana na obuci u Londonu kod nekih struktura i zna se zašto je to učinjeno”, kazao je ranije Dodik navevši imena dvoje novinara. Dodao je kako BN TV služi politici “koja nije u interesu RS i srpskog naroda”.


Iz britanskog veleposlanstva su na to odgovorili porukom kako ne žele komentirati “rastući popis smiješnih teorija urote” koji promoviraju predsjednik RS Dodik i RTRS, javni radio i televizija za kojega je Europska unija u izvješću o BiH iz 2016. godine potvrdila kako je pod jakim utjecajem njegove stranke, no ne mogu ignorirati neutemeljene napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno s mnogim drugima, sudjelovali u britansko-bosanskohercegovačkom Fellowship programu, baš kao i brojni novinari RTRS-a.


“Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja”, stoji u reagiranju.


Poručili su i kako Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH a građanima ostavlja da odaberu svoje predstavnike dok će Velika Britanija raditi s bilo kim tko će poštovati ustav i provoditi reforme.